Bijenteelt in Suriname

Bijenteelt in Suriname
Bijenteelt in Suriname(2)Dit jaar zijn er verschillende landelijke trainingen gegeven door het ministerie van LVV om de bijenteelt in Suriname te stimuleren. In de districten Nickerie en Coronie worden respectievelijk 12 en 13 personen opgeleid tot imker. Medio februari volgend jaar worden er in Wanica ook trainingen verzorgd.
Suriname telt 45 imkers, waarvan er 35 actief zijn. Deze hebben allemaal hun training doorlopen en zijn verantwoordelijk voor de 25.000 – 35.000 liter honing die Suriname per jaar produceert. Het is een schatting, omdat honing een natuurproduct is dat elk jaar in productie kan wisselen. Wanneer een training is afgerond en de imker voor het eerst gaat produceren, kan men tussen de 5 en 10 liter produceren. Dat is afhankelijk van wanneer men begint en hoeveel voedsel de bijen binnenhalen. Honing is namelijk een voedingsbron voor bijen. Doordat dit weggehaald wordt door de mens, grijpt men elke keer in op de grootte van het nest. Door honing weg te halen, kan het nest niet goed groeien omdat er niet genoeg voedsel is voor de bijen. De imker is dus constant aan het spelen tussen de grootte van het nest en het aantal liter honing dat men uit het nest haalt.
Jaarlijks wordt er nog eens 50.000 – 60.000 liter honing geïmporteerd om de markt van Suriname te kunnen voorzien van voldoende honing.
Daarnaast produceert de bij ook propolis en koninginnengelei. Dit produceert de bij op zeer kleine schaal en het is dus geen grote markt voor. Deze producten wordt met name gebruikt binnen de homeopathische geneesmiddelen en wordt apispathie genoemd. De propolis en koninginnengelei wordt in kleine hoeveelheden toegevoegd aan het geneesmiddel.
“Er zijn wel mensen die bekend zijn met dit soort producten, maar het is zo klein dat het nog niet eens in de kinderschoenen staat. Eerst moet de honingsector draaiend gehouden worden voordat men met bijproducten kan gaan werken”, aldus de heer Khodabaks, coördinator van bijenteelt bij LVV.
Om imker te worden heeft men een basisuitrusting nodig. Dit kost rond de SRD 1.000. Het kan ook iets goedkoper, maar dan moet men zich wel behelpen met low budget middelen, zoals in plaats van een pak, een overall die goed sluit. Financieringsmiddelen worden door LVV gedaan, door alleen voor het dictaat te laten betalen en de rest van de praktijkervaring gratis te laten volgen. Wanneer men voor de basisuitrusting geld nodig heeft, kan men terecht bij een agrarisch kredietfonds bij de Landbouwbank. Daarnaast kan men bij kredietcoöperaties kleine ondernemingschapskredieten aanvragen om zo een opstart te genereren.
Imkers gebruiken in Suriname de bekende killer bee. Dat is vanwege de invasie in 1975 die vanuit Brazilië kwam en waarbij deze bijensoort zich vermengd heeft met de toen gebruikte honingbijen uit Europa. Bijen zijn sociaal levende insecten. Dus wanneer het nest verstoord raakt, wordt er verdedigd in groepen. “Als je weet om te gaan met bijen is er geen probleem”, zegt Khodabaks. “Wanneer het nest verstoord is, dan pas vallen ze aan. Het best is om zo ver mogelijk van de plaats weg te gaan.” Er gebeuren ongelukken met mens en dier wanneer een nest verstoord wordt. Wanneer gras gemaaid wordt, krijgt men een typisch graslucht. Mensen vinden dit veelal lekker ruiken, maar voor bijen is dit een trigger. Wanneer het nest dan ook nog eens verstoord wordt, zetten bijen de aanval in. Hierdoor worden mensen of bijvoorbeeld koeien getroffen die niet van hun plaats weggaan.
Wanneer men dus de angst heeft overwonnen om de bijen niet weg te slaan, kan men dus bij LVV een training volgen tot imker.

error: Kopiëren mag niet!