Bezorgde ouders: ‘Mijn kind krijgt tilapia uit het riool om te eten’

1 Bezorgde ouders‘Mijn kind krijgt tilapia uit het riool om te eten als naschoolse opvang’, zeggen bezorgde ouders aan Dagblad Suriname. De leerling die zit in de vijfde klas van de OS 3 te Nieuw Nickerie, bracht haar eten donderdag mee naar huis. ‘Mevrouw als u die vis ziet, zo mager en plat. Die vis had geen vlees alleen maar graat’, zei de moeder. Volgens de vader heeft hij de jongens die vis leveren voor de naschoolse voeding, vlak voor zijn woning in het riool zien vissen. ‘Ik heb duidelijk gezien hoe die jongens vis uit het riool hebben gevangen.’ Al het afvalwater stroomt in de trenzen langs de straten.
De vader beweert visser te zijn. Hij heeft niet graag dat tilapia aan de kinderen gegeven wordt. ‘Het betreft vis van de laagste kwaliteit. Niet iedereen eet deze vissoort. Waarom kunnen ze die kinderen geen riviervis geven om te eten. Dat is toch gezond en veel lekkerder?’ Hij zegt meteen aan de bel getrokken te hebben door aan de directrice van voornoemde school zijn misnoegen te uiten. ‘Die kinderen moeten geen rommel krijgen om te eten op school. Want wanneer dat kind straks ziek wordt, dan zitten wij ouders in de problemen.’ Hij hoopt dat deze kwestie meteen word aangepakt door tilapia te schrappen van de voedingslijst.
Dagblad Suriname sprak met de coördinator van de naschoolse opvang in Nickerie, Girjakumar Dinai. Hij heeft 38 jaren gezeten in het onderwijs en wijst erop dat het project van groot belang is voor de kinderen. Hij ontkent dat de tilapia’s die donderdag zijn voorgeschoteld aan de kinderen, afkomstig zijn van de riolen. Hij beschikt namelijk over een vaste leverancier die de vis in de Bigipan vangen.
Op dagbasis worden in totaal 3.660 porties gekookt voor in totaal 27 scholen. Hier is een totale hoeveelheid van 150 kilogram tilapia voor nodig. ‘Die hoeveelheid kunnen ze onmogelijk vangen in de riolen in Nieuw Nickerie. Dan zouden er tilapia’s op straat lopen.’ Behalve tilapia’s wordt ook de vis ‘banga meri’ klaargemaakt.
Volgens Dinai wordt er politiek bedreven met de kwestie van de naschoolse opvang. ‘Mensen proberen er een stokje voor te steken, omdat het een heel goed project is.’ Volgens hem is ook een diëtiste aanwezig bij de voorbereiding. Die gaat na of de voeding gebalanceerd is. ‘Niet te veel zout en vet, want wij Surinamers houden van veel zout en vet in het eten. Anders vinden we het niet lekker.’ Ook wordt er rekening gehouden met de verschillende religiën. ‘We koken geen rund of varken. We koken alleen vis en kip met natuurlijk groente erbij.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!