Opbrengst première ‘Hoe duur was de suiker’ naar sociale instellingen

De totale opbrengst van de premièreavond van de film ‘Hoe Duur was de Suiker’ gaat naar 3 organisaties die door schrijfster Cynthia McLeod zijn opgegeven: het Blindeninstituut, Stichting Matoekoe en het Kinderboekenfonds. Met haar roman uit 1987 schreef Cynthia McLeod een bestseller over enkele plantersfamilies, rijk aan details en tegenstellingen tussen meester en slaaf, met veel aandacht voor het liefdesleven in de kolonie. In de film die gemaakt is door Jean van de Velde is het Mini-Mini die ons met haar stem meeneemt door het verleden. Zij vertelt ons hoe duur die suiker écht was. Woensdag 4 december gaat de film in aanwezigheid van de schrijfster, Jean van de Velde en de actrices Gaite Jansen, Yootha Wong-Loi-Sing en Genelva Krind in première in TBL-cinemas.
Behalve de première is er ook een educatief traject. De acteurs en de regisseur zullen samen met Cynthia McLeod een viertal scholen bezoeken waar ze met leerlingen zullen discussiëren over de begrippen ‘vrijheid’ en ‘slavernij’. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft, dat er een betekenis werd gegeven aan het begrip vrijheid. Vrijheid is de laatste decennia voor veel mensen zo vanzelfsprekend geworden, dat we er nauwelijks nog bij stilstaan. Mensen die de ontberingen van slavernij kennen of bijvoorbeeld een oorlog hebben meegemaakt, weten wat het betekent om niet vrij te zijn. Cynthia McLeod is een icoon in de Surinaamse geschiedenis en bekend om de vele historische romans die ze geschreven heeft. Haar boeken geven grote delen van de Surinaamse samenleving en daarbuiten een beeld van een periode waarvan we allemaal weten dat het geweest is. De première en het educatief traject van ‘Hoe Duur was de Suiker’ zijn mogelijk gemaakt door de Nederlandse ambassade en RBC Royal Bank.

error: Kopiëren mag niet!