Mikel Sallons: ‘Geen dramatische situatie bij SBBS’

Mikel Sallons, voorzitter van de Werknemersorganisatie SBBS (Jarikaba), zegt dat de salarissen bij de Stichting Behoud Bananensector (SBBS) deze maand normaal uitbetaald worden. De vakbondstopper spreekt tegen als zou er op dit moment sprake zijn van een dramatische situatie bij het bacovebedrijf wat betreft de uitbetaling van salarissen. “Ik weet er niets van. Ik ben met de directie in contact en ze heeft dit niet laten doorschemeren.” De SBBS-bond te Nickerie bracht deze week in de publiciteit dat het bedrijf in moeilijk vaarwater is terecht gekomen en de uitbetaling van salarissen in gevaar is. Sallons bevestigt evenwel dat het nemen van een snelle beslissing inzake de privatisering van de SBBS een bittere noodzaak is. Dit had de vakbond bij de Nickerie Operations onder leiding van Dayanand Dwarka eerder onder de aandacht gebracht. ‘SBBS kan nog voor een beperkte periode putten uit haar financiële reserves, daarna houdt het op.’
Sallons zegt op basis van gesprekken die hij met de directie gevoerd heeft, dat de reserves rond januari 2014 uitgeput zullen zijn. De marktpositie van het bacovebedrijf is al geruime tijd onder druk vanwege de steeds dalende prijzen van het fruit op de internationale markt. Sallons is voorstander van de privatisering, daar SBBS als kleine speler een te zwakke concurrentiepositie heeft en niet opgewassen is tegen grote fruitproducenten die de bacovemarkt internationaal beheersen.
De Belgische fruitmultinational Univeg is bereid SBBS op te kopen voor 30 miljoen Amerikaanse dollars. De onderhandelingen die gevoerd zijn tussen de Commissie Privatisering SBBS en Univeg zijn al afgerond. De commissie heeft de regering een aanbeveling doen toekomen over het bod van Univeg, maar heeft daarop nog geen antwoord gehad. Volgens Sallons ligt de kwestie nu op het bord van de president. Hij zegt dat het definitieve besluit op korte termijn genomen zal worden ‘in de overtuiging dat het staatshoofd nimmer zal toestaan dat 2.500 medewerkers van het bacovebedrijf brodeloos worden’. De multinational Univeg heeft een omzet van 4.4 miljard euro en een bestand van ruim 5.000 medewerkers. Sallons hoopt dat er eindelijk vorderingen komen in de privatisering van het bedrijf. Twee eerdere pogingen om SBBS te privatiseren, mislukten. Company Fruitiere, een Franse fruitmultinational, was toen ook één van de bieders. De directie van SBBS heeft volgens Sallons aan de Staat een tijdelijke financiering gevraagd, om een liquiditeitstekort te overbruggen.

error: Kopiëren mag niet!