Vakbond bacovebedrijf luidt noodklok: ‘SBBS op rand van bankroet!’

Volgens de Bacovenarbeidersbond Nickerie (BABN) is een faillissement van de Stichting Behoud Bananensector (SBBS) onafwendbaar als de regering niet onmiddellijk met een financieel reddingsplan op tafel komt. BABN-voorzitter Dayanand Dwarka zegt dat de door de regering on hold gezette privatisering het bedrijf op rand van bankroet heeft gebracht. De onderneming heeft een liquiditeitstekort en er is geen geld om de salarissen te betalen. De zeer zorgwekkende financiële positie van SBBS, als gevolg van de historisch lage afzetprijzen van Surinaamse bacoven op de Europese markt, maakt de huidige positie van de SBBS op de markt fragiel. Enige tijd gelegen is de afzetmarkt van bacoven door een overschot volledig in elkaar gestort.
Door het liquiditeitstekort is SBBS thans in financieel zwaar weer terecht gekomen en niet langer in staat haar financiële verplichtingen na te komen. Een verzoek aan de aandeelhouders c.q. de regering voor een financiële ondersteuning is tot nu toe uitgebleven. Het bedrijf is niet in staat om de salarissen van werknemers over de maand november te garanderen. Het door de regering ingezette proces om de SBBS te privatiseren, is thans in een afrondende fase. Op basis van een strategische analyse, heeft de regering enkele jaren geleden het besluit genomen om SBBS te privatiseren, teneinde de continuïteit van de bacove-industrie in Suriname duurzaam veilig te stellen.
“Nu de privatisering van het bedrijf in zicht is en zelfs een serieuze gegadigde in beeld is, hebben berichten ons bereikt dat de regering thans twijfelt over de voortgang van de privatisering en zelfs voornemens is om het proces van de privatisering, waarmee een door de regering ingestelde Commissie Privatisering SBBS bezig is, af te blazen”, zegt Dwarka. Het behoeft volgens de vakbondstopper geen betoog, dat een eventuele stopzetting van het privatiseringsproces, door de huidige kritieke situatie waarin het bedrijf verkeert, funeste gevolgen zal hebben. De continuïteit van de moeizaam opgebouwde bacove-industrie en het bestaansrecht van 2.500 werknemers en hun gezinnen, zijn voor de tweede keer in ernstig gevaar. ‘Doordacht en kordaat handelen zijdens de regering is in deze geboden’, stelt de vakbondsvoorzitter. ‘De BABN heeft deze kwestie onder de aandacht gebracht van vicepresident Robert Ameerali en gevraagd in te grijpen om te voorkomen dat dit bedrijf ineenstort en honderden banen op de tocht komen.’

error: Kopiëren mag niet!