Ook ‘leuke Surinamers’ opgemerkt door buitenlandse pers

Ook ‘leuke Surinamers’ opgemerkt door buitenlandse pers 2Er is nogal wat negatieve publiciteit die momenteel het imago van ons land schaadt. De zoon van onze president die vastzit in het buitenland, het terrorisme waarmee we in verband worden gebracht en het mogelijk verliezen van onze Werelderfgoedstatus. Gelukkig zijn er ook nog andere aspecten van onze samenleving die worden opgemerkt in het buitenland. Op creatief gebied maken wij namelijk flink wat sprongen vooruit en dat valt op. Langzaam begint het harde werken van onze nieuwe generatie creatievelingen haar vruchten af te werpen.
Muziek
De jonge Surinaamse artiest James Francis bracht enkele weken geleden zijn mixtape ‘The Tour’ uit met een aantal zelfgeschreven nummers. Daarvan is momenteel het nummer Bonnie een hit op YouTube. Ook in Amerika heeft men het talent ontdekt en afgelopen week werd James geïnterviewd door journaliste Maria Prada van The Graphic, een krant in Californië. ‘Ze had mijn muziek gehoord en was meteen erg enthousiast en heeft het ook weer laten horen aan haar vrienden. Ze heeft toen bij de krant waar zij werkt een verzoek ingediend of ze mij mocht interviewen en dat werd toegestaan.’ Omdat James Francis in Suriname woont en het een Amerikaans medium betreft, werd het interview gedaan via Skype. The Graphic is een ‘student newspaper’ dat door heel Californië wordt verkocht. Het interview zal komende week worden gepubliceerd. De jonge artiest hoopt dat dit het begin is van meer. ‘Ik voel me echt vereerd. En ik hoop echt dat ik daar opgemerkt wordt. Ik hoop vooral dat Suriname opgemerkt wordt. En natuurlijk hoop ik ook dat dit een internationale doorbraak kan worden!’
Mode
James Francis is niet de enige uit Suriname die is opgemerkt door de buitenlandse pers. Ook Remko Sintmaartensdijk is met zijn label Rem-Ko opgevallen tijdens de Guyana Fashion Week. Zijn ontwerpen werden gefotografeerd door fotografe Andrea da Silva van Reuters en gepubliceerd in de Wall Street Journal. Ook in de Textilia, een Nederlands modevakblad, werden de stukken van de in Suriname woonachtige designer gepubliceerd. ‘Andrea da Silva is een fotografe van Reuters, die de Guyana Fashion Week kwam verslaan. Haar foto’s zijn gepubliceerd en daarbij zijn twee van mijn werk uitgekozen. Het is natuurlijk een hele eer om in zo een bekende krant als de Wall Street Journal te staan. Deze erkenning van de pers krijgen was een enorme verrassing en is erg fijn’, aldus Remko.
Kunst en cultuur zijn belangrijke aspecten van een land en als die opvallen in het buitenland dan is het toch een teken dat zo een land op de goede weg is.

error: Kopiëren mag niet!