Lage opkomst afsluiting Jubileumjaar

Lage opkomst afsluiting JubileumjaarHet evenement op het Onafhankelijkheidsplein ter afsluiting van het Jubileumjaar was zeer rustig, mede door de regen die constant fijntjes uit de hemel viel. Ook in de speciaal opgezette VIP-tent waren er flink wat lege stoelen. Een handjevol toeschouwers bekeek de modeshow ‘Surinaamse Kleding Toen en Nu’. Het solo-optreden van een kerkelijke zanger bijgestaan door vertegenwoordigers van alle etnische groeperingen in hun traditionele drachten was prachtig en werd beloond met een welgemeend applaus van het aanwezige publiek.
Volgens Henk Herrenberg, voorzitter van de Nationale Commissie Jubileumvieringen, was deze avond een voorlaatste stop. “Wij krijgen op 15 december nog een kerkelijke dankdienst om de Heer daarboven te danken.” Volgens Herrenberg was het ‘dankzij de Here’ dat alle activiteiten goed waren verlopen en omdat de vieringen ook begonnen waren met een dankdienst was het volgens hem niet meer dan passend deze ook af te sluiten met een dankdienst.
Hij gaf ook aan dat de regen niet de avond mocht verpesten. “Na zeven mooie evenementen met mooi weer mogen we niet klagen als er nu wat regen valt.” Tijdens zijn toespraak begon het weer te regenen.
Herrenberg haalde aan dat Suriname trots mocht zijn op de culturele mozaïek die zeer uniek was in de wereld. “Laten we dat tonen aan de rest van de wereld. Laten die toeristen maar komen kijken naar onze culturele mozaïek, laat ze hun vreemde valuta brengen!” Ook haalde hij de koloniale periode naar voren waarbij alle groepen apart gingen dansen voor de gouverneur. “Het was onderdeel van de koloniale doctrine om ons apart te houden, maar nu we door de Onafhankelijkheid hebben geleerd dat we samen een natie vormen, zie je dat vandaag onze groepen samen hebben gedanst”
“Het in hokjes in denken moeten we achter ons laten”, dat waren volgens Herrenberg de woorden van de president die goed waren gesnapt door de Commissie Jubileumjaar, waarvoor hij ze ook dankte tijdens de presentatie van de speciale postzegel ter ere van de herdenking van dit Jubileumjaar. Onderdeel van deze jubileumvieringen was ook het gezamenlijk decoreren van speciaal gekozen mensen uit elke bevolkingsgroep en niet meer op de speciaal daarvoor ingestelde dagen waarbij prominenten uit elke groep apart werden gedecoreerd.
Ter afsluiting gaf Herrenberg nog enkele adviezen aan de regering. Hij vroeg haar eerder een commissie in te stellen. “Wij werden pas in mei benoemd en dat houdt in dat er al vier maanden voorbij waren gegaan in het jaar waarin wij dus niks konden doen.” Ook stipte hij nog eens aan om ernaar toe te werken dat er een dag zou komen ter herdenking van de immigratie van alle culturele groeperingen.
Herrenberg dankte als laatste het Surinaamse volk voor zijn participatie. De commissie die hem bijstond, mocht daarna stuk voor stuk nog het handjevol publiek toespreken en danken voor hun komst. De avond werd verder vervolgd met diverse optredens van onder andere een Aleke-gospel groep die muziek ten gehore bracht die dansbaar was en ‘ook de Here prees’.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: