NDP doet gooi naar meer zetels in Sipaliwini

NDP-topper Nico Ajeki van Marowijne maakt zich op om in 2015 een gooi te doen naar een DNA-zetel. Die politieke ambities zal hij echter niet waarmaken in het district waar hij nu woonachtig is. Adjeki wordt volgende maand beëdigd tot kapitein van zijn geboortedorp Sabendoemi in Sipaliwini. Het dorp ligt in de omgeving van Drietabbetje en staat bekend als het gebied van het Pinas-geslacht. Adjeki wil zich na zijn installatie tot kapitein sterk maken voor het hele district. De al gerijpte politicus kiest dan ook de politieke weg om zijn aspiraties waar te maken. Ajeki hoopt dat hij wordt voorgedragen door zijn partij voor het DNA-kandidaatschap. Abop-parlementariër Walther Bonjaski mag rekenen op geduchte tegenstand in Sipaliwini van deze gedreven NDP’er.
Ajeki heeft reeds zijn kracht op het politiek veld gedemonstreerd in zijn rol als coördinator van de NDP voor verkiezingen in 2010. Naar zijn zeggen is zijn coördinatiewerk niet onverdienstelijk geweest. De NDP kon nog net een zetel behalen, want in dit district versloeg de Abop vrijwel alle partijen. De Abop hield in mei 2010 ook een magistrale clean sweep in Sipaliwini, waar ze op maar liefst drie van de vier beschikbare DNA-zetels beslag wist te leggen. Hugo Jabini wist met het aantal van 1.300 stemmen de enige zetel voor de paarse partij te behalen en redde daarmee ook eer voor de NDP. Partijen in het Nieuw Front (NF/NPS) die bij de laatste verkiezingen ook kandidaten hadden in dit kiesdistrict, waren geheel kansloos.
De Abop behaalde in totaal 4.551, de MC 2.371 en het NF 854 stemmen. Te bedenken dat de Abop nog bij de verkiezingen in 2005 een pover resultaat boekte in Sipaliwini. In dat verkiezingsjaar behaalde zij nota bene samen met de BEP slechts 7.20% van de uitgebrachte stemmen in Sipaliwini, terwijl de NDP, toen nog niet in MC, goed was voor 40.40% van de stemmen en het NF 30.50%. Ajeki belooft alles op alles te zetten om de oude glorie van de NDP in het binnenland terug te brengen. De NDP’er is van huis uit landbouwkundige en trekt momenteel het ‘gron nyan project’ op Patamacca. De politicus zal op dit vlak projecten initiëren voor Sipaliwini en zo proberen het gebied naar een hoger niveau te tillen. Ajeki startte zijn politieke carrière bij de BEP, waar hij deel uitmaakte van het wetenschappelijk kader. Een botsing in visie tussen hem en gewezen BEP-voorzitter Caprino Alendy, zorgde ervoor dat hij door Alendy in 2007 geroyeerd werd. Ajeki had grote moeite met de manier waarop de penningen van de partij beheerd werden. Op de vraag of hij terugkeert, daar de partij een andere leiding heeft, antwoordt Ajeki resoluut: “Nee, ik voel mij opperbest bij de NDP. Ik denk er niet aan terug te gaan”.

error: Kopiëren mag niet!