Minister Adhin positief gesteld tijdens bezoek aan SOGK

Vrijdag 8 november bracht Ashwin Adhin, minister van Onderwijs en Volkontwikkeling, een bezoek aan de Stichting Ontspanningsoord voor Gehandicapte Kinderen (SOGK). Het centrum bestaat al 28 jaar en al die tijd worden er hier gehandicapten opgevangen tussen de leeftijd van 14 en 56 jaar.
In het centrum kreeg minister Adhin, onder leiding van directeur Frank Cameron, een rondleiding waar mensen met een beperking een dagbesteding hebben die een ambachtelijk karakter kent. Zo zijn er werkzaamheden in houtbewerking, maar daarnaast ook het vervaardigen van handbezems en verschillende soorten matten.
Naast de faciliteiten die voor de dagbesteding worden aangeboden, zijn er ook twee woningen in aanbouw, die voor huisvesting moeten zorgen aan personen met een beperking. Daarnaast komen er zes nieuwe schoollokalen bij om de groeiende vraag naar opvang te kunnen bijhouden. In de jaren dat het centrum bestaat is er al een zwembad en sporthal gebouwd, die verhuurd worden om zo geld te genereren. Ook is Cameron van plan om in de toekomst een overdekte tennisbaan neer te zetten, zodat door verhuur van de baan extra gelden binnenkomen. Met het verhuren van de faciliteiten en de verkoop van de ambachtelijke producten, is Cameron gericht op een zelf redzaamheid en selfsupport. Deze manier van werken spreekt minister Adhin aan. ‘Het zou mooi zijn als er een afname is van een vaste marge, zodat dit soort integrale processen gestimuleerd worden. Zo gaat er niets verloren, omdat de zogenaamde waste omgezet wordt tot een product.’ Na afloop van het bezoek van de minister aan de stichting kreeg hij van directeur Cameron een werkplan aangeboden en het budget voor de bouw van lokalen en het aannemen van leerkrachten. Het ministerie van Onderwijs lijkt hierop te willen anticiperen, zo laat minister Adhin weten. ‘Voorzieningen en faciliteiten bouwen, heeft een eenmalig karakter. Voor andere lopende kosten moet men structurele subsidie aanvragen. Wanneer je subsidie geeft, kan de stichting het geld op zijn manier besteden. De verwachting is dat het binnen twee weken en paar maanden eenmalig gegeven kan worden, maar de subsidieregeling kan volgend jaar pas gerealiseerd worden, zodat elk volgende minister hierop kan voortbouwen.’

error: Kopiëren mag niet!