Werkende studenten probleem bij kadervorming

Suriname wordt overspoeld door stagiaires. Jonge Nederlanders en Belgen die een deel van hun studie in Suriname doorbrengen en tijdens hun stageperiode op deze manier wat van de wereld proeven. In Nederland zijn er, nu nog, goede voorzieningen voor studenten wat het mogelijk maakt voor velen om direct na hun middelbare school periode een studie te gaan volgen. Zij kunnen zich daarbij voor honderd procent richten op hun studie en worden zo klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.
Minder tijd
Het Institute voor Graduate Studies en Research, onder leiding van socioloog dr. Maarten Schalkwijk merkt dat het er in Suriname anders aan toe gaat. Toen zij begonnen, gingen zij er vanuit dat ze ook vooral de jongere groep uit de samenleving zou krijgen. “We dachten dat we vooral fulltime studenten zouden krijgen die net van de bachelor af waren maar we hebben echter veel meer werkende studenten.” Schalkwijk geeft aan dat werkende studenten veel minder tijd hebben. “Het voordeel is wel dat ze meer levenservaring hebben. Ze kunnen beter reflecteren, omdat ze dingen zelf hebben meegemaakt.” Afgelopen week is een achttal studenten afgeleverd die nu Master of Education zijn. “Ook allemaal werkende studenten, en oudere studenten.”
Slechte studiefinanciering
Er is echter een redelijk groot probleem. Doordat werkende studenten meer sociale verplichtingen hebben, zoals bijvoorbeeld werk en gezin, kunnen zij zich niet volledig richten op het studeren. “Ze hebben te weinig tijd om zich onder te dompelen in de wetenschap. Het is daarnaast ook lastiger om ze te vormen. Ze kunnen zich niet 100% concentreren op hun studie. Ze kunnen niet het veld in om ervaring op te doen.” Schalkwijk zegt dat de grootste reden de slechte studiefinanciering is in Suriname, waardoor veel mensen er voor kiezen pas te gaan studeren als ze geld verdienen.
Kadervorming
Het zet niet echt zoden aan de dijk, omdat een onderwijsinstituut dan mensen aflevert die al voorzien zijn van een baan, die zij naar alle waarschijnlijkheid wel beter gaan doen maar er kunnen geen gaten worden opgevuld op de arbeidsmarkt. Schalkwijk geeft aan dat dit meer aandacht behoeft in de samenleving en van de regering. “Dat er veel parttime studenten zijn op master-niveau werkt negatief door naar de kadervorming in het land. Ze hebben vaak geen tijd om aan onderzoeken mee te doen, het is teveel gericht op het behalen van een diploma en te weinig gericht op de overdracht van kennis, kunde en vaardigheden.” Er zijn dus gaten in het kader van Suriname. “Die gaten worden ook niet opgevuld, omdat er mensen worden afgeleverd die al een baan hebben. Het zou beter zijn als we bijvoorbeeld 15 mensen zouden afleveren die geen baan hadden en die dus na hun studie konden worden ingezet om de gaten in het kader op te vullen.”
Maar 1 gepromoveerde in de wiskunde
Naast kadervorming is karaktervorming ook een belangrijk onderdeel van de taken van een onderwijsinstelling. “Hoe kanaliseer je bijvoorbeeld ambities? We moeten dus ervoor waken dat we niet een stel corruptelingen afleveren. Er moet ook tijd zijn voor interactie met de studenten, zodat we hen het belang van wetenschap kunnen bijbrengen, de wetenschappelijke normen en waarden, en hoe ze hun tijd gaan besteden.” Schalkwijk haalt het voorbeeld van zijn eigen studietijd. “Mijn docenten waren allemaal drs. maar toen mijn zoon ging studeren was er maar één drs. op zijn school. Er is bijvoorbeeld ook maar één gepromoveerde in de wiskunde en we hebben maar een handjevol master in de wiskunde.” Momenteel worden er 15 mensen opgeleid op dat vakgebied. Schalkwijk ziet graag meer aandacht vanuit de staat om ervoor te zorgen dat er een betere studiefinanciering komt en daarnaast ook betere ondersteuning voor onderwijsinstellingen.

error: Kopiëren mag niet!