Technische oplevering waterproject Galibi op 25 november

FrontfotoOp 13 november komen technici van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening uit België in verband met het waterproject te Galibi. Op 24 november wordt begonnen met proefdraai en de volgende dag is de technische oplevering. Deze concrete afspraak is gemaakt tussen een delegatie uit Galibi tijdens een bezoek aan Koksijde de afgelopen maand. Tijdens een algemene dorpsvergadering afgelopen weekend, heeft de gemeenschap voorbereidingen toegezegd voor het finaliseren van het project. Deze waterkwestie was jaren een doorn in het oog van de dorpelingen. Na de binnenlandse oorlog was in het dorp een waterproject tot stand gekomen. Het duurde niet lang of het project was mislukt. Geen enkele regering bekommerde zich meer om dit project. Een goede samenwerking met gemeenschappen in Frans-Guyana heeft geresulteerd in een geste van installatiebakken voor het waterproject. Met medewerking van de Belgen werden de bakken getransporteerd met boten over de woelige rivier. Om eigen energie op te wekken, is een lichtaggregaat aangeschaft, waardoor men niet afhankelijk hoeft te zijn van de dorpsgenerator. De zonnepanelen die aangesloten zijn op de waterinstallatie leveren nog niet voldoende energie. Het dorpsbestuur is van mening om duurzaam en gezond drinkwater te garanderen voor haar gemeenschap. De Belgische technici zullen twee waterbakken installeren op de toren die opgezet was in de maand mei. Tot nu toe leveren de waterbronnen 10 kubieke meter water per uur. Een opmerking van de gemeenschap tijdens de vergadering was, dat de waterkranen van het eerste uur ondeugdelijk en van slechte kwaliteit zijn. Ze zijn bijna voor honderd procent vervangen door nieuwe kranen die zelf zijn aangekocht door de dorpelingen.

error: Kopiëren mag niet!