Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam viert bereiken hoogstepunt renovatie Commandeurs woning

Op 30 april 2013 werd gestart met de renovatie van de Commandeurswoning in het fort Nieuw Amsterdam. De Amerikaanse Ambassade en het Ministerie van Openbare Werken werden bereid gevonden de renovatiekosten te dekken. De Amerikaanse Ambassade financiert dit project via “the Ambassadors Fund for Cultural Preservation”. Dit fonds verstrekt financiering aan projecten voor het behoudt van cultureel erfgoed en instandhouding van traditionele cultuuruitingen in meer dan 100 landen wereldwijd.
Op 8 november wordt de hoogste punt bereikt en kan, nadat het dak er op ligt, naar beneden toe worden afgebouwd. Bij deze mijlpaal, ook genaamd pannenbier, laten de opdrachtgevers hun goedkeuring richting de aannemer en zijn medewerkers blijken over de voortgang van de bouw. Dat zal met enig ceremonieel geschieden. De ceremonie start om 10.00 uur voor de Commandeurswoning. De Ambassadeur van de Verenigde Staten Jay Anania, de districtscommissaris Ingrid Karta- Bink en een vertegenwoordiger van het Ministerie van OW zullen een korte inleiding houden.
Dit historisch gebouw werd in 1750 gebouwd en is daarmede een van de oudste gebouwen in Suriname. Het werd oorspronkelijk bewoond door de commandeur van het fort en sinds begin 20 ste eeuw werd het gebruikt als woning van de districtscommissaris. In de jaren 90 van de vorige eeuw raakte het in verval. Het bestuur van het Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam (SOFNA) kreeg 2 jaren terug het gebouw in beheer van de Minister van Regionale Ontwikkeling.
De nieuwe functie van dit monumentaal gebouw wordt anders. De begane vloer zal o.a. dienen als ontvangstruimte bij officiële gebeurtenissen van het districtsbestuur, als ruimte voor huwelijkse plechtigheden en ook als expositieruimte. De bovenruimte, met vanaf het balcon een prachtig uitzicht op de samenvloeiing van de Suriname en de Commewijne rivier ,zal in oude stijl worden ingericht. Goed voor een exclusieve overnachting.
Het gehele fort heeft de status van gebouwd erfgoed. Er zijn nog meer monumentale panden binnen het fort die toe zijn aan renovatie.

error: Kopiëren mag niet!