Protest tegen geen respect voor het Divali-feest

Vele Hindoe-organisaties hebben hun misnoegen geuit over de wijze waarop een onderneming heeft gemeend tijdens de gebedsavond voor het Divali-feest een grote publieke happening te organiseren op het KKF-terrein. Dit, terwijl er op het zelfde moment landelijk vele Surinamers thuis en in diverse tempels in gebed gingen en er een grootse vuuroffer plaatsvond op het Onafhankelijkheidsplein voor de eenheid, saamhorigheid, welvaart en welzijn voor de Surinaamse samenleving. Al weken is bekend dat vele organisaties oproepen om stemmig mee te doen conform de traditie en beleving van een groot deel van de Surinaamse samenleving. Innerlijke verschoning, vegetarisch, non-alcoholisch, liefde en respect voor elkaar zijn daar symbolieken van.
Het Divali-feest is ook een nationale feestdag die steeds meer en meer tot uiting komt. Aan de opkomst van duizenden bij het aansteken van de Suriname Dia alsook de toename van het aantal landelijke gebedsactiviteiten zijn naar onze schatting een serieuze indicatie dat deze viering een andere dimensie heeft gekregen. Ook het aantal woningen, kantoren, en tuinen worden steeds meer en meer verlicht.
Het Divali-feest heeft een diepere spirituele betekenis dan alleen maar de overwinning van het goede op het kwade en van het licht op de duisternis. Volgens de Hindoe-filosofie is de mens onlosmakelijk en op gelijkwaardige wijze verbonden met de natuur. Onwetendheid moet plaatsmaken voor kennis. Warmte en energie middels een dia (olielamp) symboliseren het menselijk lichaam met als doel in het leven door intellectuele en spirituele ontwikkeling en om de omgeving te verlichten en tot hoger groeiniveaus te tillen.
Ondanks diverse brieven aan dc’s blijkt dat enkelen toch vergunning verlenen voor het houden van deze openbare activiteiten. Stichting OHM doet een dringend beroep op de regering, de dc’s, de politie, de Interreligieuze Raad in Suriname (Iris) en andere culturele & religieuze organisaties alert te zijn ter behoud van onze mooie harmonische samenleving. ‘Onze kinderen zo ook de samenleving moeten we beschermen tegen dit verval en neergaande trend dat vanwege de commercie ernstige vormen aanneemt. We moeten gedragsnormen, waarden en respect leren opbrengen dat wij aan de vooravond van het Ied-feest en het Kerstfeest (24 december) e.a. geen contraire activiteiten ontplooien die natievorming in de weg staan.’

error: Kopiëren mag niet!