‘We kunnen onze 'boot' niet boven water houden!’

Elke dag staan ze er met hun bootjes, de ‘botomangs’ van de Platte Brug. Van zes uur in de ochtend tot zes uur in de avond. Een van ze is Sunil Ramsaran (48), vader van 4 kinderen, vaart al 28 jaar en is eigenaar van de boot Standvaste.
Sinds komst brug 50% minder aanloop
‘Ik ben er al voordat de brug er was. De komst van de brug heb ik nog meegemaakt. En ik heb ook het werk achteruit zien gaan.’ Volgens Ramsaran hebben de bootsmannen zeker 50% minder werk sinds de brug er is. ‘Het is wel makkelijker voor de mensen, zeker nu er veel Chinezen zijn waar ze zonder iets aan te betalen al een scooter kunnen kopen, ze gaan dus makkelijker die brug over.’ In tegenstelling tot wat men zou denken, komen er wel steeds meer bootjes bij. Volgens Ramsaran komt dat doordat elke regering weer nieuwe vergunningen uitgeeft aan de eigen achterban. Dit zorgt ervoor dat het moeilijk blijft om het hoofd boven water te houden. ‘Ik kan je niet precies uitleggen waarom, maar omdat ik al zo lang hier zit, zie ik dat elke regering weer nieuwe vergunningen uitgeeft aan hun achterban’, zegt hij. ‘Het verdient dus echt niet zo goed meer en eigenlijk kunnen we dus onze boot niet boven water houden!’
Waar blijft de subsidie?
Hij wijst enkele bootjes aan die er verwaarloosd uitzien. ‘Kijk, we wachten ook al tien maanden op onze subsidie van de regering. Die is echt nodig, want daarmee kunnen we onze bootjes repareren. Die 1,25 die we per persoon mogen vragen, is echt niet voldoende. Zeker niet als die subsidie dan ook nog eens uitblijf!’ Volgens Ramsaran zou een prijsverhoging een oplossing zijn, maar ook weer niet voor lang. ‘Kijk, een prijs van SRD2 per persoon zou goed zijn, maar stel dat andere prijzen weer stijgen dan zijn we weer de klos.’ Van het subsidiegeld betalen de bootsmannen onder andere ook de servicebeurten voor de motoren.

‘Toch prettig werken’

Ondanks alle minpunten is het wel prettig werken, vreemd genoeg mede door de komst van de brug. ‘Daarvoor hadden we ook mensen uit Moengo en Albina. Dat waren mensen die weleens voor problemen konden zorgen, moeilijke passagiers. Sommigen wilden niet betalen en dan kan je daar niet zoveel tegen doen. Ze lopen gewoon weg.’ Met de komst van de brug ging het vervoer van en naar Albina en Moengo sindsdien dus over land. ‘Hedendaags is het echt prettig werken. Het water is vrij rustig en we vervoeren voornamelijk mensen die gaan werken. Later op de dag brengen we diezelfde mensen weer terug.’
Dragen van reddingsvest voor eigen veiligheid
Het zijn dus veel passagiers die dagelijks oversteken. Voor hen is het dragen van de reddingsvesten verplicht, maar dat gebeurt niet altijd. Ramsaran geeft aan dat het regelmatig gezegd wordt, maar dat men het niet prettig vindt. ‘We moeten die dingen elke week wassen. Ze moeten schoon zijn. Als iemand weigert die dingen te dragen omdat ze vies zijn dan kan ik ze niet kwalijk nemen, daarom zorgen we ervoor dat ze schoon zijn.’ Hij geeft aan dat het verplicht werd gesteld door de staat, het aanschaffen van de reddingsvesten. ‘We moesten het wel zelf betalen.’ Hij benadrukt dat die vesten er zijn voor de veiligheid van de passagier en dat hij wil dat ze het als vanzelfsprekend gaan zien dat ze die moeten dragen.
Opknappen Platte Brug is wenselijk
Ramsaran geeft ook aan dat de staat waarin de Platte Brug en het gebied eromheen verkeert aardig wat te wensen overlaat. ‘Ik zou wel willen dat ze het hier mooier maken. We krijgen regelmatig toeristen hier. Kijk dan waar ze in terechtkomen. Het is mooi dat ze komen, want ik vertel graag over mijn land, alles wat ik weet vertel ik ze. Het zijn vaak leuke mensen.’ Ook de aanlegsteiger op Meerzorg is een punt van kritiek. ‘Kijk hoe dat eruit ziet. Er is geeneens een behoorlijke plek om die toeristen en andere mensen op te vangen daar!’
Zwervers smijten troep in rivier
De hygiëne bij de Platte Brug is ook een aandachtspunt. Volgens Ramsaran komt het voornamelijk doordat zwervers er troep wegsmijten. ‘Ze worden betaald door de restauranthouders aan de overkant. Die laten die zwervers vegen voor ze en geven ze vuil mee. Dat smijten ze zo de rivier in, vlak naast de Platte Brug. Dat kan niet.’ Hij hoopt ook dat met het delen van zijn kennis daarover er iets zal veranderen.
‘Maar’, benadrukt hij, ‘het is echt tijd dat we onze subsidie krijgen. Want tien maanden is wel lang!’

error: Kopiëren mag niet!