Griffiers voelen zich voor de gek gehouden door Juspol-minister

Griffiers bij Straf- en Civiele Zaken, gebundeld in de Vereniging van Griffiers, gaan in beraad. Minister Edward Belfort van Justitie en Politie (Juspol) is in gebreke gebleven een oplossing te vinden voor het ernstig tekort aan griffiers. Voorzitter Djaperkash Ramdien van de Vereniging van Griffiers zegt dat de griffiers in de loop van de week bij elkaar komen om verdere stappen te bespreken. Ramdin zegt dat er een tekort is aan ongeveer 10 griffiers voor stafrechtelijke en civiele zaken. ‘Dat tekort moet op kort termijn worden ingevuld. Op lang termijn zijn er dan meer griffiers nodig, want binnenkort komen er 9 rechters bij.’ Naast een tekort aan griffiers is er ook een tekort aan ondersteunend personeel. Belfort had beloofd in oktober de kwestie diepgaand te bepreken met de vereniging en gezamenlijk te zoeken naar een oplossing. Tegelijkertijd heeft hij de kwestie geplaatst op het bord van de president. De griffiers hebben na de toezegging van de bewindsman voor het reces in augustus niets meer vernomen van de Juspol-leiding. Het probleem was echter dat Bachelor-afgestudeerden moeilijk ingepast konden worden in het systeem. Het apparaat wilde toen gaan werken met Master-afgestudeerden. De Vereniging van Griffiers stelde voor om de bachelors een interne training te geven en alvast met hen te werken. De overheid moet afgestemd zijn op wat de universiteit biedt. Het is al jaren zo dat griffiers te doen hebben met een hoge werkdruk. Vorig jaar beloofde minister Belfort wel een verkorte opleiding voor de griffiers. Daar hebben zij echter nog niets van gemerkt.
Afgelopen vrijdag hebben de advocaten reeds aan de bel getrokken en een motie ingediend bij de Juspol-minister. Ze vragen om verbetering van de werkomstandigheden, zodat zij hun werk efficiënter kunnen uitvoeren. Zo noemden ze als minpunt onder andere de lange duur van zaken bij de Kantonrechter en in Hoger Beroep en de lange duur voor het beschikbaar stellen van reeds uitgesproken vonnissen. Ramdin zegt dat het alarm van de advocaten niets te maken heeft met de griffiers. ‘Het is een aangelegenheid van het hof en we gaan ons daar over niet uitlaten.’ De griffie voert de administratie van de kantongerechten en bereiden de zittingen van de rechters voor. Zij zorgen er ook voor dat de beslissingen van de rechters in de vereiste vorm worden gegoten. De Griffie der Kantongerechten is vanaf september 2007 gesplitst in een Civiele Sectie en een Strafsectie. Beiden secties verlenen hulp aan het publiek.

error: Kopiëren mag niet!