‘Waarom geen politiepost aan de Waterkant?’

Vertegenwoordiger van de standhouders aan de Waterkant, Robby Hijkerk, vraagt om hulp. Enkele dagen geleden is een toerist aangevallen. De gebeurtenis staat in de krant en er is flink wat beroering onder de standhouders, die vinden dat ze negatief in het nieuws zijn gezet. ‘Wij betreuren het ten zeerste dat het is voorgevallen’, aldus Hijkerk, ‘maar wij als standhouders doen er van alles aan om ervoor te zorgen dat onze klanten hier veilig kunnen vertoeven. Helaas ben je er niet altijd bij. Er zijn ook werknemers en dat zijn meestal dames.’
Bewaking uit eigen zak
Al 35 jaar is Hijkerk werkzaam aan de Waterkant en hij heeft het steeds slechter zien worden. ‘We proberen al jaren een goede en gedegen bewaking te krijgen hier, maar het kan maar niet goed van de grond komen. Meerdere malen zijn wij met securitybedrijven in zee gegaan, maar het was allemaal niet professioneel, we waren niet tevreden. Dat is al 3 of 4 keer gebeurd. Nu betalen we zelf enkele heren die hier in de avond voor ons patrouilleren.’ Overdag staat er dus 1 persoon en in de avond staan er 3. ‘Drie mannen zijn absoluut niet genoeg. Maar het kostenplaatje is echt moordend. Wij zijn maar kleine ondernemers. En de verkoop gaat steeds achteruit.’ Volgens Heijkerk wachten de standhouders al een tijdje op de verbeteringen aan de Waterkant. ‘Als het af is dan zal de verkoop drastisch veranderen. Daarop zitten wij te wachten. Maar als standhouders zijn wij een hechte eenheid en proberen het bestuur zoveel mogelijk met raad en daad bij te staan, de bewakers die we zelf inhuren is daar een voorbeeld van.’
Kratten met lege bierflessen
Bij meerdere stands staan er stapels kratten met lege bierflessen. Eerder deze week is een toerist mishandeld door een man die lege bierflessen had gepakt uit de kratten. Volgens Hijkerk staan de kratten buiten vanwege ruimtegebrek. ‘Standhouders doen hun best om de bierkratten binnen te zetten, maar de meeste stands zijn 4 bij 4 en er staan koelkasten in en kookgerei. Nu dat is gebeurd, gaan we praten met alle standhouders om toch te kijken of ze alles binnen kunnen zetten, desnoods mee naar huis nemen.’ De kratten blijven buiten staan totdat Parbo weer levert en ze meeneemt, maar die komt maar een keer in de week.
Hulp van de politie
Hijkerk vraagt zich af waarom er geen politiepost komt zoals op de Centrale Markt of bij On The Run. ‘Het zou prettig zijn als een ondersteunend team van de politie hier zichtbaar aanwezig zou zijn. Op de markt staan er ook agenten, ze slapen de hele dag. Zet een paar hier!!’ Naast ondersteuning van de politie zien de ondernemers ook graag verbeteringen zoals betere verlichting. ‘Sommige plaatsen zijn een beetje donker. Er zijn zwervers die er slapen. Als je die wilt aanspreken, willen ze met je vechten!’ Bij de laatste vergadering hebben de ondernemers onderling afgesproken eerder de bewaking erbij te roepen bij calamiteiten.
Alcoholverbod
Enige tijd geleden kwam een alcoholverbod ter sprake . ‘De politie wilde dat wij geen alcohol meer zouden verkopen. Wij vinden dat geen goed idee. Sommige mensen hebben hypotheken te betalen. Sommigen hebben zich toegelegd op de alcoholverkoop. De mensen komen echt daarvoor, voor een borrel en een biertje. Als wij dat abrupt stopzetten, kunnen we beter de tent sluiten!’ Dat minder alcohol kan leiden tot een veiligere Waterkant en dus meer mensen die komen, met een omzetstijging tot gevolg, is volgens Hijkerk mogelijk. Maar vooralsnog willen de ondernemers, aldus Hijkerk, pas daarover nadenken als de Waterkant is opgeknapt. Dat er voorlopig geen datum bekend is voor de oplevering maakt volgens hem niet uit. ‘De politie kan in de tussentijd ondersteuning bieden.’
Tegenover de Centrale Bank
De beheerdersraad van de Waterkant waarin Hijkerk de standhouders vertegenwoordigt, bestaat uit een aantal andere mensen. ‘In de beheerdersraad hebben zitting 1 persoon van de politie, de commissaris, 1 persoon van de Centrale Bank, de directeur van TCT en dan mijzelf, namens de standhouders’, vertel Hijkerk ons. Die raad bestaat uit een groep mensen die aardig wat invloed zouden moeten kunnen uitoefenen op een snelle verbetering van de staat waarin de Waterkant verkeert. Dat tegenover de Centrale Bank van Suriname niet zomaar een gebouw is gesitueerd, zou voldoende reden moeten zijn…

error: Kopiëren mag niet!