Vruchtverwerkingsfabriek Saramacca in aanbouw

Vrucht verwerkingsfabriek in aanbouw(1)
Vrucht verwerkingsfabriek in aanbouw(2)Suriname Candied Fruits (SCF) was op de Landbouwtentoonstelling 2013 aanwezig met een eigen stand met gedroogde sukade. Sukade is een fruitsoort van de citrusfamilie en groeit goed in Suriname. Het kwam vroeger als ingrediënt voor in bijvoorbeeld kerstbrood. De laatste jaren was de vrucht niet meer bekend en waren de sukadebomen bijna verdwenen. Men wist vaak niet meer hoe de sukadevrucht eruit zag. Hier bracht SCF verandering in. Het bedrijf is in 2009 opgezet door Ruud Souverein. De gepensioneerde Souverein heeft inmiddels twee sukadekwekerijen en heeft SCF de sukadeproductie in Suriname weer op de kaart gezet. Het bedrijf levert een bijdrage aan de doelstellingen van de overheid. SCF heeft landbouwers in de omgeving kunnen stimuleren om sukade te telen voor het bedrijf. Momenteel zijn er 10 landbouwers bezig om samen met SCF sukade te telen. SCF creëert een afzetmarkt voor de landbouwers waar producten geleverd kunnen worden aan de fabriek, maar ook aan bakkerijen in Suriname en supermarkten en voor de export. Naast sukade verwerkt SCF ook andere gedroogde en gekonfijte vruchten, zoals papaja, gember en ananas. Op het moment wordt op de plaatselijke markt vruchtensiroop afgezet. Vruchtensiroop is eigenlijk een bijproduct dat ontstaat wanneer men de vruchten gedroogd heeft.
Voor begin 2014 staat de opening van een nieuwe fabriek in de planning. De bouw is momenteel in volle gang. ‘Deze fabriek moet meer kunnen leveren dan de huidige capaciteit van 2 miljoen kilo gedroogde vruchten per jaar’, aldus Souverein. De fabriek wordt gebouwd om meer productie te kunnen verwerken. Naast gedroogde en gekonfijte vruchten, wordt er ook siroop gemaakt uit verschillende soorten vruchten. Een bijproduct is een hot sauce met vruchten.
Dit alles wordt geproduceerd met de vereiste keurmerken. Één van de keurmerken is Global GAP voor voedselveiligheid. Dit is nodig wanneer men wil exporteren naar Europa en USA.
SCF exporteert ook naar Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Doordat deze regio’s moeilijk te bereiken zijn vanuit Suriname, wil Ruud Souverein het exportgebied vergroten in Europa en de USA. De nieuwe fabriek zal ISO 22000 gecertificeerd zijn. Met deze certificering kan men over de hele wereld exporteren, maar allereerst wordt de markt in Europa verder verkend.

error: Kopiëren mag niet!