Breeveld presenteert duaal kiesstelsel

DOE-parlementariër Carl Breeveld heeft in De Nationale Assemblee (DNA) tijdens de algemene politieke beschouwingen gepleit voor een nieuwe verdeling van de zetels tijdens de verkiezingen. ‘Namens de partij DOE wil ik allen in het parlement en daarbuiten oproepen om bij de komende verkiezingen een stelsel aan het electoraat te presenteren waarbij de stem van het electoraat een juiste vertaling krijgt in het aantal zetels. De partij DOE is zich ervan bewust dat er achtergebleven gebieden zijn wiens stem niet gemist kan worden in het parlement. Daarom zouden wij nu niet kiezen voor het stelsel van landelijke evenredige vertegenwoordiging, maar voor een duaal stelsel’, zei Breeveld.
DOE stelt voor dat 17 leden van het parlement op basis van het stelsel van landelijke evenredige vertegenwoordiging worden gekozen en de overige 33 zetels op basis van het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelde en voorkeurstemmen. Een mogelijke zetelverdeling per district zou er als volgt uit kunnen zien: Paramaribo 8 zetels, Wanica 6 zetels, Nickerie 4 zetels, Commewijne 3 zetels, Sipaliwini 3 zetels, Brokopondo 2 zetels, Marowijne 2 zetels, Para 2 zetels, Saramacca 2 zetels en Coronie 1 zetel. ‘Uiteraard staat de partij open voor elke discussie over dit onderwerp. Waar het de partij om gaat, is dat er niet langer alom wordt geklaagd over het kiesstelsel, maar dat het woord bij de daad wordt gevoegd en wij in 2015 verkiezingen zullen hebben waarvan de uitslag de wens van het volk beter zal weergeven’, zei Breeveld. ‘Er mag daarbij ook concreet worden nagedacht over de positie van vrouwen op de kandidatenlijsten. Vrouwen zijn ondermaats vertegenwoordigd in ons parlement en politieke organisaties moeten serieus ervoor gaan voldoende vrouwen op de kandidatenlijsten te plaatsen.’
In 1987 werd het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelde en voorkeurstemmen ingevoerd. Het was een evenredigheidsstelsel per district. ‘Van het begin af aan werden kanttekeningen geplaatst bij dit stelsel wat betreft de juiste weerspiegeling van de wil van het electoraat. Deze verdeling van het aantal zetels op grond van de gehouden verkiezingen kan toch niet rechtvaardig genoemd worden? Het geeft een verkeerde weerspiegeling van de wil van het volk. Het demotiveert kiezers om naar de stembus te gaan’, aldus Breeveld.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: