“Voor een prik ben ik niet bang, HPV-vaccinatie in mijn belang”

Zo luidt de slagzin van de HPV vaccinatiecampagne, opgezet door het Nationaal Immunisatieprogramma van het BOG. Het HPV (Humaan Papilloma Virus) vaccin biedt bescherming tegen de ontwikkeling van baarmoederhalskanker bij (jonge) dames. In een gesprek met Dagblad Suriname vertelt de coördinator van het programma, Beverly Ting a Kee, dat baarmoederhalskanker de derde meest voorkomende kanker bij vrouwen wereldwijd is en dat ook in Suriname jaarlijks nog teveel vrouwen (ongeveer 30), onnodig hieraan sterven. Volgens Ting a Kee heeft de vaccinatie alleen nut voor dames die nog niet seksueel actief zijn. Het HPV-virus wordt namelijk door seksueel contact overgedragen en deze kan kanker veroorzaken. Om deze reden is de leeftijd voor een gratis vaccinatie door het BOG gesteld tussen de 9 en 13 jaar.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de weerstandsreactie in het lichaam die het vaccin opwekt, het sterkst is bij deze jonge doelgroep. De verpleegkundigen van de RGD en de Medische Zending zullen de vaccinatie toedienen via de scholen. Vrouwen van 13 jaar tot 26 jaar kunnen de vaccinatie ook ophalen bij het BOG maar deze zullen wel een bedrag hiervoor moeten betalen. Tijdens de introductie van de vaccinatiecampagne kregen vijf leerlingen van de OS Clevia de eerste vaccinatie toegediend. De aftrap van de campagne vond plaats op OS Clevia, omdat deze school de slagzinwedstrijd had gewonnen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: