Witsanti wil klaarheid formele afhandeling Tempoca-kwestie

De Staat heeft sinds het betwiste Tempoca-gebied in Para teruggevloeid is in haar boezem, geen acties meer ondernomen om de rechten op de grond veilig te stellen voor de Inheemse dorpen in dit gebied. “We hebben het nog steeds niet ‘zwart op wit’ gezien dat de grond de overheid toebehoort”, zegt kapitein Patrick Mande van Witsanti aan Dagblad Suriname. Een deel van Witsanti, een Inheems dorp gelegen langs de weg naar Zanderij, werd door particulieren geclaimd als te zijn hun bezit en deel van Tempoca dat zij in 1999 voor 27.000 euro gekocht hadden van de Nederlandse eigenaar. Het ging volgens de kopers, ook van Nederlandse komaf, om een gebied van ruim 640 hectaren groot. Dagblad Suriname kreeg van het Advocatenkantoor Mijnals de bevestiging dat de grond de Staat toebehoort. De advocaat Chas Mijnals verdedigde de kopers in een rechtszaak die de Staat tegen hen had aangespannen.
Tempoca is een gewezen slavenplantage in Para. De grond is allodiaal eigendom van een erfgenaam van een Nederlandse grootgrondbezitter en mag derhalve niet zonder toestemming van de overheid verkocht worden. ‘De verkoop in 1999 was niet legaal, omdat er geen staatstoestemming daarvoor gegeven was. Een rechtmatige verkoop zou betekenen dat de huidige bewoners de grond zouden moeten ontruimen.’
Volgens overheidsbronnen zitten in Tempoca naast Witsanti ook de huidige plantages Bersaba, Republiek en Hanover. Mande zegt echter dat Witsanti niet tot Tempoca behoort. ‘Bij het sluiten van de deal in 1999 hadden de kopers ook een deel van Witsanti opgeëist’, zegt Mande. De kapitein zegt dat Witsanti vanwege haar ligging de laatste tijd in de belangstelling is van investeerders. Hij eist daarom ook van de overheid duidelijke informatie over de formele afhandeling van de Tempoca-kwestie en de status van de grond. Mande wild dat er ook gauw een formeel besluit wordt genomen inzake het grondenrechtenvraagstuk zodat Inheemsen zekerheid hebben op het grondgebied dat zij al eeuwen bewonen. Bij de verkiezingscampagne in 2010 had de NDP, die nu in de coalitie zit, beloofd de Tempoca-kwestie voor de bewoners van Para naar tevredenheid op te zullen lossen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: