Hackers stelen US$ 73.000 van Combemarkt

Hackers hebben Combemarkt van US$ 73.318 beroofd, via een inbraak in het electronisch correspondentiesysteem van de importeur en een leverancier in Amerika. Het gaat in deze om de leverancier Jetro USA (Japan External Trade Organisation), één van de grootste groothandelszaken in de VS. Directielid Radjen Ramsoedit van Combemarkt zegt aan Dagblad Suriname dat de hackers zich voordeden als de leverancier en via inbraak gedetailleerde informatie hadden over alle offertes en lopende afspraken tussen de importeur en Jetro betreffende aankopen en overmaking van gelden. Maandag stortte Combemarkt via de RBC-bank in Paramaribo ruim US$ 73.000 op rekening van een fake Jetro USA, dat achteraf een onechte leverancier blijkt te zijn. De hacker gaf in de correspondentie, na de finalisatie van een vorige week gepleegde bestelling bij Jetro USA, door problemen te hebben met zijn bestaande bankaccount en vroeg Combemarkt het geld over te maken op een andere rekening op de Bank of America.
De hackers zijn zo vernuftig geweest dat zij in bezit kwamen van praktisch alle e-mails van de importeur en Jetro USA. Ramsoedit zegt dat zijn bedrijf vier dagen na de vermeende betaling aan de fake Jetro USA, door de eigenlijke leverancier werden gecontact waarbij gevraagd werd om het geld van de gefinaliseerde bestelling van vorige week. Het directielid zegt dat zij de RBC onmiddellijk gevraagd hebben om een telex voor het bewijs van de overmaking. De leverancier zou Combemarkt toen hebben gezegd nooit een nieuwe rekening te hebben geopend en nog steeds werkt met de bestaande. De imporeur heeft de RBC ondertussen gevraagd een onderzoek in te stellen. Op grond van de bevindingen van de bank zal Combemarkt ertoe overgaan aangifte te doen bij de politie. Ramsoedit zegt dat het bedrijf ook contact zal maken met de ambassade van de Verenigde Staten om te kijken wat er vanuit dat niveau gedaan kan worden om de zaak te ‘clearen’.

error: Kopiëren mag niet!