Race naar Victoria-kampioenschap in volle gang

De afgelopen week zijn er nog eens 7 partijen afgewerkt in het Victoria intern damtoernooi, en hiermee is het toernooi dichterbij het einde gekomen. De dammers die in den beginne zichzelf ‘in gedachten’ het kampioenschap zagen veroveren of althans het idee hadden dat het voor hun is weggelegd, zien hun droom in rook opgaan nu het einde van de wedloop in zicht is. In het toernooi dat nog in volle gang is, is gebleken dat het echt ‘hard blokken’ is en dat niemand ‘onderschat’ mag worden. Met de winst op Sieuwpal Nannan de afgelopen week, heeft de dammer Stanley Mohan zijn voorsprong op zijn mededingers naar het kampioenschap sterk verruimd. Hij heeft uit 11 gespeelde wedstrijden maar liefst 19 competitiepunten in de wacht gesleept en heeft nog steeds geen enkele partij verloren. Zijn prestatiewaarde is hierdoor toegenomen van 1.70 naar 1.73. Sommigen duiden de uitkomst 1.73 aan als ‘het gemiddelde’, maar Rudi Benschop geeft in dit kader de voorkeur aan het begrip ‘prestatiewaarde’ wat hij vanaf het begin van dit toernooi in de media gebruikte. Hij heeft in petto de vergelijkbaarheid van toernooien ‘valide’ te maken door zijn ‘alpha-bens-coëfficiënt” die in de maak is te introduceren. De achter de potentiële kampioen Mohan “hollende” dammers, zijn Sonny Kaiman (die de vorige week remise speelde tegen Carlos Adaba waardoor zijn prestatiewaarde terugliep van 1.44 naar 1.40) en Eric Ligeon -de Moker- (die eveneens remise speelde tegen Ricardo Palisie waardoor zijn prestatiewaarde terugliep van 1.30 naar 1.27). Ricardo Palisie haast zich om zich aan te sluiten bij de “hollende” dammers, maar heeft met zijn teruggelopen prestatiewaarde van 1.20 naar 1.18 in de afgelopen week, zijn afstand tot de heren Kaiman en Ligeon niet echt verkleind. Zijn geschreeuw “eee… un’ wakti miooo…” is gillen tegen dovemans oren. Daarnaast ziet Palisie de damvechter Rudi Mohanlall achter hem aankomen die in de afgelopen week de “break-even” lijn is voorbijgeschoten en nu een prestatiewaarde van 1.10 heeft geboekt. De dammers Cliff Karijodrono (1.09) en Koemar Mangal (1.07) “zweven” tussen de bovenlaag en de onderlaag in dit toernooi.

error: Kopiëren mag niet!