Mahinder Jogi: ‘Het zou goed zijn als de president komt’

2 Mahinder Jogi‘Het zou goed zijn als de president komt’, zegt het VHP-assembleelid Mahinder Jogi. Vandaag beginnen in het parlement de algemene politieke beschouwingen als inleiding op de begrotingsbehandeling. ‘Indien het staatshoofd afwezig is, betekent dit een desavouering van zijn eigen coalitie, van zijn eigen regering en van de parlementsvoorzitter. Want hij is natuurlijk uitgenodigd om aanwezig te zijn. Als hij verstek laat gaan, toont hij daarmee aan geen respect te hebben voor het parlement’, redeneert de VHP’er. Vandaag wordt in hoofdlijnen aangegeven welke zaken door de verschillende ministeries zijn gerealiseerd of op agenda staan. ‘Zonder specifieke gevallen; we gaan niet horen dat er ergens een toiletgroep op een school wordt gebouwd.’ De verschillende aspecten zullen per ministerie aangegeven worden. De regering zal duidelijkheid verschaffen indien erom wordt gevraagd.
‘Ik ben er benieuwd naar’, zegt de volksvertegenwoordiger. Vooral het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft zijn aandacht. Jogi wijst erop dat bijkans tien miljoen SRD is besteed aan schoolboeken die nog in kasten liggen. ‘President Bouterse heeft het volk gewoon voor de gek gehouden. Op 12 augustus 2010, op de dag van zijn inauguratie, heeft hij een waslijst aan voornemens opgesomd. We zouden een tijdperk ingaan van wonen zonder dievenijzer. En wat zien we nu: dat het veiligheidsgevoel in de gemeenschap juist drastisch is afgenomen. Tal van personen worden in koelen bloede vermoord door rovers. Dit is momenteel het gesprek van de dag.’
‘Suriname zou de voedselschuur worden van het Caribisch gebied. Maar in schril contrast hiermee zien we dat de rijstsector juist bezig is te verpauperen.’ De Landbouwtentoonstelling die onlangs is gehouden, is een grote flop geworden. Volgens het assembleelid was de diversiteit aan verschillende groentesoorten bitter weinig. ‘Maar dat is de weerspiegeling van de groentesector in Suriname.’ Ook had de president aangegeven dat er 18.000 woningen gebouwd zouden worden. ‘Hij heeft het volk gewoon in de maling genomen. Dan gaat hij zitten huilen dat zijn ministers niet goed zijn. Hij is de hoofdverantwoordelijke, hij is de hoogste man. Alle uitvoering ligt in zijn handen.’ De VHP’er benadrukt dat er nog steeds geen duidelijkheid is over de komst van een nieuwe minister van Financiën. De minister die verantwoordelijk was voor het uitvoeren van de begrotingen en deze ook heeft helpen samenstellen, is de laan uitgestuurd door de president.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!