Jennifer Geerlings-Simons: ‘Oppositie degelijk gekend in start algemene politieke beschouwingen’

1 Jennifer Geerlings‘De oppositie is wel degelijk gekend in de afspraak over de start van de begrotingsbehandeling’, zegt DNA-voorzitter Jennifer Geerlings – Simons. De oppositie verwijt de DNA-voorzitter ervan de vergadering eenzijdig te hebben afgekondigd. Dit zou neerkomen op ‘dictatoriaal handelen’, omdat niet met de fractieleiders in overleg zou zijn getreden volgens goed parlementair gebruik. “Het stemt niet prettig dat je face tot face met een persoon een afspraak maakt en achteraf in de media hoort dat er nooit afstemming is gepleegd”, zegt Simons doelend op Nieuw Front-fractieleider Radjkoemar Randjietsingh. Hij en NF/VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien hebben publiekelijk aangegeven het niet eens te zijn met de eenzijdig bepaalde aanvangsdatum van de begrotingsbehandeling.
Simons zegt dat zij wel degelijk fractieleider Radjkoemar Randjietsingh heeft gebeld en er afstemming is geweest met hem en de overige fractieleiders over de inrichting van de begrotingsbehandeling. Randjietsing prefereerde voor de start van de debatten de periode rond de tweede helft van november. Maar niet alle fractieleiders bleken op een lijn te zijn over de aanvangdatum. In een volgend moment van afstemming met de fractieleiders en de regering is er consensus bereikt dat de algemene politieke beschouwingen op 29 oktober aanvangen. ‘Randjietsingh heeft niet laten blijken het niet eens te zijn met wat is afgesproken’, merkt Simons op.
Simons vindt het jammer dat de oppositie ‘kritiek uit om het kritiek uiten en er niet voor schroomt om de waarheid daarbij zelfs geweld aan te doen’. De DNA-voorzitter zegt dat zij zich altijd gehouden heeft aan de afspraak om de begrotingsbehandeling in gemeen overleg met het fractievoorzittersoverleg op te stellen. De inrichting en toewijzing van spreektijd heeft de DNA-leiding altijd weten vast te stellen in consensus met de fractieleiders.

error: Kopiëren mag niet!