4x goud voor Surinaamse judoka’s op Air France Open

1 JudoDe Surinaamse Judo Federatie (SJF) heef het afgelopen weekeind wederom deelgenomen aan het Air France Open Judotoernooi, dat in Frans-Guyana is gehouden. De oogst was 4 goud, 2 zilver en 5 brons. Goud wonnen Tatjana Sommandas, Shannon Foen A Foe, Alwin Ten Jet Foei en Kevin van Hetten. De coaches voor deze delegatie waren Johan Nekrui, Yigal Kopinsky, Martin Redjodikromo en Shies Madhar. Delegatieleider voor deze keer was Cijnthia Timpico. Als arbiter reisde mee Ryan Conrad die ook enkele belangrijke finalewedstrijden als hoofdarbiter mocht leiden.
De SJF participeerde er met een junioren- en seniorenteam met in totaal 16 vechters. Op de eerste dag kwamen de junioren uit, waarbij de medaille-oogst er als volgt uitzag: Tatjana Sommandas goud in de klasse 12-13 jaar in de categorie -40 kilo. Shannon Foen A Foe goud in de klasse 13-14 jaar, categorie – 63. Alwin Ten Jet Foei, goud in de klasse 14-15 jaar, categorie +84 kilo. Francisco Chinkoe, zilver in de klasse 15-16 jaar, categorie -60 kilo. Rianne Tsai, brons in de klasse 12-13 jaar, categorie -55 kilo. Rajiv Gopalrai, brons in de klasse 11-12 jaar categorie -50. Jeffrey Liauw A Joe, brons in de klasse 11-12 jaar categorie 46. Chayenne Schurman, brons in de klasse 13-14 jaar, in de categorie -63. De winst voor Ten Jet Foei en Foen a Foe is niet van een leien dakje gegaan. Ze moesten er echt hard voor knokken. Ten Jet Foei won 4 van zijn wedstrijden middels goed uitgevoerde heupworptechnieken, terwijl hij 1 middels een houdgreep moest beslechten. Foen A Foe won al haar 4 wedstrijden middels verwoestende houdgrepen, waarbij ze al haar tegenstanders muurvast aan de grond wist te pinnen. Chinkoe moest vanwege 400 gram overgewicht in een hogere klasse dan waarin hij normaal vecht, uitkomen. Dat was voor hem geen probleem; hij werd in de categorie -60 kilo geplaatst welke in 2 poules werd verdeeld. In de kruisfinale stond hij wederom tegenover zijn poulewinnaar tegen wie hij in de voorronde al had verloren. Zijn fout in die partij probeerde hij in de finale goed te maken en met nog 1,45 sec stond hij met een yuko (5 punten) voor. Echter door een verslapping van zijn concentratie wist zijn tegenstander Derrick Dupont toch een waza-ari (7punten) in de laatste seconden van de partij van 5 minuten te scoren. Saillant detail voor Ten Jet Foei en Chinkoe is dat beiden oranjebanders zijn, waarbij de vereiste van de Fransen was dat de deelnemers in die klasse minimaal de bruine band moesten bezitten. Beiden hebben dus hun tegenstanders flink wat partij gegeven.
Voor zondag moesten de senioren Bet Sarafat Timpico (-73kg), Yigal Kopinsky, Jerryl Pengel, Shaun Martodrono (allen -66 kg), Kevin van Hetten (-60kg) Samantha Marica (-63 kg) en Shaquille van Zichem (-90 kg) uitkomen. Van Hetten, die voor het eerst meedeed aan een internationaal toernooi, heeft zijn vuurdoop goed doorstaan. In de voorronde eindige hij in zijn poule op de 2de plaats, waarna hij doordrong naar de kruisfinale. Daar werd zijn tegenstander in de semifinale gediskwalificeerd voor het toepassen van een verboden handeling. In de finale verschalkte Van Hetten zijn tegenstander twee keer middels een Waza-Ari die leidden tot een Ippon (volpunt). Van Hetten won goud in zijn klasse. Van Zichem en Kopinsky namen het zilver mee naar huis, terwijl Martodrono en Marica het brons binnensleepten.
Om dit resultaat te behalen hebben de judoka’s zich gedurende ruim drie maanden danig voorbereid. De centrale trainers hebben samen met de judoka’s zelfs in de vakantie (september) normaal 3x per week door getraind. Het ging daarbij om de onderdelen judo technisch zowel kracht als conditie. Dit alles heeft uiteindelijk geresulteerd in het fantastisch behaalde resultaat.

error: Kopiëren mag niet!