Waterberg: “Instortingsgevaar dreigt voor gezondheidssector”

2 Waterberg“Als de regering niet drastisch het roer omgooit, zal de gezondheidszorgsector instorten”, zegt ex-Volksgezondheidsminister Celsius Waterberg. Zijn voorspelling is gebaseerd op de instandhouding van twee stelsels en tarieven binnen de gezondheidszorg, met als gevolg dat ziekenkostenverzekeraars inclusief het Staatsziekenfonds (SZF) doodbloeden. “Als het SZF doodbloedt, zullen meerdere mensen zonder een medische verzekering komen te zitten”, schetst de ex-minister het beeld.
Het gevoel bekruipt Waterberg dat de regering Bouterse-Ameerali bewust troebel water creëert binnen de gezondheidsbranche. Het is in troebel water eenmaal goed vissen, dus kunnen belangstellenden aan de slag gaan betreffende het uitvoeren van corruptieve praktijken. Daarnaast heeft vicepresident Robert Ameerali volgens de ex-minister kennelijk ook ten doel het SZF een kopje kleiner te maken. “Wij moeten gaan naar één type verzekering, eenduidige afspraken met zorgverzekeraars en eenduidige tarieven. Het is nog steeds valide. Als ze het AZV willen noemen of national health care system, dat maakt niet uit”, zegt Waterberg. Hij vindt het belangrijk dat de gezondheidssector bloeit.
Waterberg vraagt zich ook af hoe de uitvoering het nationaal zorgsysteem zal uitzien en of de invoering in januari 2014 haalbaar is, want tot zover zijn de nodige wettelijke regelingen niet ingediend bij De Nationale Assemblee, die in de startblokken staat voor de begrotingsbehandeling. De vraag is of alleen Self Reliance nog zal blijven bestaan als ziekenkostenverzekeraar, omdat de staat andere particuliere ziekenkostenverzekeraars zoals Assuria niet betrekt en het SZF doodbloedt. Directeur Stephen Comvalius van het SZF heeft de precaire financiële situatie reeds in de media bevestigd.
Het SZF heeft op jaarbasis een extra financiële injectie van SRD 100 miljoen nodig van de overheid om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Waterberg vindt het bijna logisch dat medische dienstverleners hogere tarieven eisen van het SZF, gelet op het feit dat de basiszorgverzekeraar Self Reliance meer betaalt, “maar de overheid betaalt SRD 200 per maand voor iemand met een basiszorgverzekering, terwijl het SZF soms veel minder per persoon ontvangt op maandbasis”. Waterberg pleit daarom voor een change binnen de gezondheidssector.

error: Kopiëren mag niet!