Positie SPA en DA91 in Nieuw Front blijft gegarandeerd

Positie SPA en DA91 in Nieuw Front blijft gegarandeerdZowel het partnerschap van de SPA als van DA91 blijft evenals de positie van de VHP en de NPS gegarandeerd bij de transformatie en naamsverandering van het Nieuw Front. “Wij hebben als vrienden heel wat zaken zoals het terugbrengen van de democratie, de mensenrechtensituatie en stabilisatie van de economie gerealiseerd en vriendschap moet je niet zomaar te grabbel gooien”, onderbouwt NF-coördinator/VHP-topman Chandrikapersad Santokhi zijn persoonlijke visie in een exclusief vraaggesprek met Dagblad Suriname. Santokhi benadrukt echter dat er wel rekening gehouden zal worden met de politieke realiteit, de machtsverhoudingen en dat samenwerking op DNA-niveau niet vanzelfsprekend zal zijn.
“Wij zullen bij de transformatie van het Nieuw Front afwijken van bestaande afspraken en eerst de samenwerkingsvoorwaarden vaststellen en daarna het partnerschap bekrachtigen, omdat wij geen brandjes willen blussen zoals de huidige regering. Wij zullen ook afzien van de enge vorm van samenwerking waarbij alleen wordt gefocust op DNA-posities”, zegt de NF-coördinator. Santokhi geeft als voorbeeld dat bij het getransformeerde NF het kan gebeuren dat niet elke partij gegarandeerd een verkiesbare DNA-positie krijgt, maar bijvoorbeeld wel één of twee ministeries krijgt toebedeeld. “De kleine partij hoeft geen aanhang te hebben, maar heeft kader voor een effectieve invulling van het regeerbeleid”, zegt de NF-coördinator.
Transformatie NF uiterlijk mei 2014 rond
Santokhi onthult dat de transformatie van het NF uiterlijk mei 2014 is afgerond. Zoals de VHP-topman uitlegt, zal het getransformeerde NF voldoen aan de eisen en verwachtingen van deze moderne tijd. ‘Het zal voldoende stoot- en daadkracht bezitten en moet in staat zijn bij de algemene vrije geheime verkiezingen van 2015 direct een regeerbare meerderheid in de wacht te slepen. De metamorfose van het NF is niet slechts voor het behalen van politieke winst in 2015, maar is ook nodig gelet vanwege het feit dat de oorspronkelijke doelen van de partijcombinatie reeds zijn gerealiseerd.’
NF heeft grootse plannen bij verwerving regeermacht
Als het NF in 2015 in het machtscentrum belandt, zal ten eerste de veiligheid in het land onmiddellijk worden hersteld, omdat de veiligheid wordt beschouwd als randvoorwaarde voor de ontwikkeling en ontplooien van mensen en voor het aantrekken van toeristen. Ten tweede zullen er onderwijshervormingen plaatsvinden. Zo zijn marktgericht onderwijs op het gebied van onder meer toerisme en de agrarische sector genoemd, maar ook tertiaire onderwijs voor ouderen en ambtenaren. De derde issue van het NF wordt de ontwikkeling van het binnenland, want door het gebrek aan die ontwikkeling daar ontstaan allerlei maatschappelijke problemen als gevolg van urbanisatie. “Wij zullen lagere scholen, middelbare scholen en indien nodig ook de universiteit brengen naar het binnenland en wij zullen zorgen voor werkgelegenheid. Ik heb kort terug twee intellectuele Marronbroeders gesproken en hun visie over de ontwikkeling van het binnenland komt ook in onze partijprogramma”, zegt de VHP-voorzitter.
Santokhi gelooft in presidentschap VHP
Santokhi steekt het niet onder stoelen en banken dat de VHP behoefte heeft aan de lead-positie binnen het NF en de VHP-topman ligt niet wakker van de analyse van August Boldewijn die stelt dat hij de voorzitter van een ‘etnische’ partij geen president ziet worden. “Boldewijn zijn analyse klopt niet met de politieke realiteit die wij in het veld ervaren, het is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar is integendeel etnisch onderbouwd en hij heeft zijn karakter ook doen gelden. Hij doet afbreuk aan zijn gezag”, zegt Santokhi. Zijn partij is intussen opengesteld voor alle Surinamers en groeit uit tot een nationale partij. De VHP gaat in ieder geval voor zeteluitbreiding, zetelwinst in het binnenland en een regeerbare meerderheid met een getransformeerd NF.

error: Kopiëren mag niet!