Bewoner Paramaribo-Noord: ‘EBS kan niet doordenken’

‘De EBS kan niet oordenken’, luidt de felle reactie van S.G. tegenover Dagblad Suriname betreffende de werkzaamheden die de Energiebedrijven Suriname (EBS) gisteren in Paramaribo-Noord heeft uitgevoerd. Vanaf acht uur tot vier uur in de middag was er geen stroom. S.G. heeft een gezin met twee kinderen. Ze vraagt zich af waarom er voor de zondag is gekozen. Het gezin heeft deze dag buiten de stad doorgebracht. Voor die dag werd er buitenshuis gegeten. ‘Want het was geen doen hier in huis, zonder stroom en water’, vertelt zij ietwat geïrriteerd. Zij en haar man kunnen de hitte in huis zonder een airco aan, maar de twee kinderen beslist niet.
Zondag is enige vrije dag waarbij het gezin tijd heeft voor elkaar. ‘Ik werk ook op de zaterdag en mijn man ook. Zondag is de enige dag waar we samen als gezin thuis zijn.’ Op deze dag gaan ze ’s morgens eerst naar de kerk. Daarna wordt er gekookt en samen gegeten. In de avonduren wordt er meestal voor gekozen om even uit huis te gaan. ‘Kon de EBS het werk niet gedurende een werkdag doen’, oppert zij. ‘Dan ben je de niet de hele dag thuis zonder stroom en water.’
Dagblad Suriname sprak ook met een andere bewoner W.R. Voor hem was er geen keus. Hij was genoodzaakt om met zijn drie kinderen thuis te blijven. ‘Mijn vrouw had vrijdag al voorbereidingen getroffen.’ Zo werd de was op vrijdag al gedaan. Ook was voldoende water opgespaard voor gebruik. Zaterdagavond werden er al voorbereidingen getroffen voor het bereiden van de maaltijd op zondag. ‘Alles werd panklaar gemaakt.’ De kinderen hebben flink gebaald. ‘Geen ventilator en ook geen televisie. Maar we hadden geen keus. Ik heb het niet zo breed om plotseling uit huis te gaan met mijn gezin. Uit huis gaan betekent geld uitgeven.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: