Pertjajah Luhur stelt orde op zaken binnen partij

Pertjajah Luhur stelt orde op zaken binnen partijPartijtoppers, ministers en parlementariërs hebben thans geen zitting in het hoofdbestuur van de Pertjajah Luhur (PL). “Dat is niet fair”, zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo. Bij de komende hoofdbestuursverkiezingen op 5 december zal daarin verandering komen. De partij is druk bezig met het installeren van kernen, die straks een sleutelrol zullen spelen bij de hoofdbestuursverkiezingen. Somohardjo hoopt wel op één lijst, zodat er geen versplintering optreedt. “Er zijn groepen die bezig zijn ons op te splitsen, maar dankzij onze eenheid en samenwerking is dat niet gelukt”, zegt hij. Andere partijen zijn volgens de PL-voorzitter wel verdeeld. Hij noemt als voorbeeld Nieuw Suriname en de A-Combinatie. PL heeft zich ondanks alle verdeeldheid toch weten te handhaven.
Somohardjo zegt het jammer te vinden dat er groepen zijn die zijn opgericht met de bedoeling anderen te splitsen. Hij verwijst in dit verband naar de recent opgerichte Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO) van Waldi Nain. “Zijn partij is niet om zetels te halen, zijn partij is om stemmen van ons af te snoepen”, zegt Somohardjo. Hij stelt dat de PDO die opdracht heeft gekregen van andere partijen, ‘die niet kunnen aanzien dat de PL groeit’. “Die groepen zeggen: ‘we willen je houden, maar we willen je ook klein houden’. Want hoe meer zetels, hoe meer macht je hebt.”
‘Ondanks alle poging tot verdeeldheid en versplintering is de PL in de afgelopen periode toch gegroeid’, stelt Somohardjo. ‘De basis, de fundering, is Javaans, maar door de groei kan de partij niet meer als etnisch worden bestempeld. Die groei zal ook te merken zijn aan het aantal zetels dat de partij in 2015 wil halen. We gaan voor groei, dus we moeten meer dan zes zetels binnen halen’, aldus de PL-voorzitter.

error: Kopiëren mag niet!