Moeder van 6 veroordeelt in drugszaak

Siete Anakaba, een vrouw van 44 jaar met 6 kinderen, moet voor 7 maanden de bak in. Deze moeder werd op 30 juni dit jaar tijdens een wegcontrole aangehouden door de politie. Zij had 1620 gram marihuana in haar bezit. Anakaba zat in een bus en tijdens politiecontrole viel het op dat zij een grote tas bij zich had. Verder onderzoek wees uit dat zij onder haar kleding drugs had verborgen. De mevrouw werd als verdachte aangemerkt. Bij de politie gaf zij een heel andere lezing op. Rechter Marie Mettendaf hield haar de verklaring voor. Echter kwam zij met een nieuw verhaal op de zitting. Uit haar verklaring blijkt dat een mevrouw haar de zak met drugs zou hebben gegeven om naar de stad te transporteren.
Openbare aanklager Reshmi Rathipal achtte bezit wettig en overtuigend bewezen. Bij het bepalen van de strafeis hield zij echter rekening met de verdachte. De moeder van 6 heeft nooit de schoolbanken bezocht. Zij is analfabeet. ‘Ik neem aan dat alhoewel je analfabeet bent, je het verschil tussen goed en kwaad kunt uitmaken.’ De officier eiste voor dit strafbaar feit een straf van 12 maanden geheel onvoorwaardelijk en een geldboete van SRD 1000, te vervangen door een maand hechtenis.
De strafpleiter Oscar Koulen gaf aan dat hij niet tot het bewijs kwam. Hij merkte op dat de officier de theorie niet in de praktijk heeft toegepast. We hebben te maken met een analfabeet en bovendien had zij geen cocaïne, maar marihuana in haar bezit. De raadsman verzocht de strafrechter om mitigerend op te treden en de moeder van 6 spoedig naar huis te willen sturen.
‘Mi mek wan fout en mi aksi joe mevrouw de rechter fu giem wan kans, nooit more mi o doing moro’, zei de verdachte heel emotioneel in haar laatste woord. Uiteindelijk besloot de rechter om de mevrouw, die al 4 maanden in voorarrest zit, voor 7 maanden te veroordelen. De rechter legde haar een straf op van 12 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk met aftrek, en een geldboete van SRD 1000, subsidiair een maand hechtenis. De veroordeelde rest nog 2 maanden cel.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!