DNA hervat behandeling ITTA-verdrag

De Nationale Assemblee (DNA) komt vandaag weer in openbaar bijeen. Op agenda staat de hervatting van het ITTA-verdrag. Nadat op 3 oktober 2013 een aanvang was gemaakt met de behandeling van de ontwerpwet ter goedkeuring van de toetreding van de Republiek Suriname tot de ‘International Tropical Timber Agreement 2006 (ITTA 2006)’, is dit verdrag niet meer op agenda geplaatst. De DNA heeft na 3 oktober ook niet meer vergaderd. Een van de redenen was het bezoek aan het parlement van Georgië.
Op de eerste dag had de voorzitter van de commissie van rapporteurs, Oesman Wangsabesari, de inleiding gehouden. Volgens de KTPI-topman is het ITTA-verdrag in 2006 herzien. ITTA bestaat sinds 1983 en Suriname is sinds 1998 lid. ‘Doordat we dit verdrag niet hebben geratificeerd, zijn we vele mogelijkheden misgelopen. Het gaat om financieringsprojecten voor trainingen voor bedrijven in de houtindustrie en verkrijgen van technici assistentie. Het hoofddoel van ITTA is uitbreiding en differentiatie van de internationale houthandel en duurzaam beheer van de bossen. In Suriname is het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) de focalpoint van ITTO en de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) de uitvoerder.
Volgens Wangsabesari moet Suriname er werk van maken om de export van rondhout te ontmoedigen en die van verwerkt hout te stimuleren. ‘Indien we het ITTA-verdrag ratificeren, gaan deuren voor ons open om dit streven sneller te kunnen ontwikkelen. Trainingen in houtverwerking, duurzaam bosbeheer en financieringsprojecten kunnen verkregen worden van de ITTO, de uitvoerende organisatie van dit verdrag’, zei Wangsabesari.
De leden van de commissie van rapporteurs, Patrick Kensenhuis, Waldi Ajaiso, Mahinder Rathipal, Andre Misiekaba, Ronny Tamsiran en Theo Vishnudatt, komen vandaag mogelijk aan het woord.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!