Krishnadath: ‘CBvS roepende in woestijn voor afschaffing subsidie aan staatsbedrijven’

‘De regering zal de subsidies aan staatsbedrijven niet afschaffen in de resterende 18 maanden van de regeerperiode. Het schrappen van financiering aan onder andere de SWM, EBS en de transportsector is synoniem voor een inflatie boven 10% en verruiming van de armoede. President Desi Bouterse zal niet meewerken aan verarmen van de ‘kleine man’, gelet op zijn ambities voor verkiezingswinst en een tweede termijn presidentschap. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is dus een roepende in de woestijn voor afschaffing van subsidie aan staatsbedrijven en het matigen van overheidsuitgaven’, zei John Krishnadath, die het bovenstaande concludeert in Kal Aaj Aur Kal (KAAK) van 19 oktober 2013.
Zoals Krishnadath verder afleidt uit analyses zal president Bouterse de financiële injecties aan het onderwijs, de zorgsector, de transportbranche, SWM en EBS handhaven, want heffing realistische prijzen zal duur zijn voor de gemiddelde Surinamer en dan mag er uitgegaan worden van een inflatie boven 10%. Econoom/jurist Guillermo Samson, die ook aanzat bij de uitzending van KAAK, is ervan overtuigd dat Bouterse enorm populair is bij de ‘kleine man’ en onder geen voorwaarde het leven voor deze doelgroep moeilijker zal maken, ondanks de oproep van de moederbank.
De CBvS heeft de regering toch krachtig aanbevolen om hoge overheidsuitgaven te prioriteren en indien nodig betalingen uit te stellen. De moederbank pleit verder voor een betere fiscaal-financiële planning en verantwoording en diepgaande analyse over het subsidiebeleid, zodat staatsbedrijven uiteindelijk zonder financiering van de overheid kunnen opereren. Echter is de aantekening van de CBvS dat de ‘kleine man’ niet eronder mag lijden. Deze oproep is gebaseerd op de constatering van CBvS en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de fiscale positie van Suriname is verzwakt, maar is ook van belang voor een gezonde macro-economische situatie. Zowel Krishnadath als Samson is van mening dat gouvernor Gillmore Hoefdraad politieke uitspraken doet door te stellen dat de maatregelen geen negatief effect mogen hebben op de ‘kleine man’. Daarnaast is er sprake van een contradictie, omdat afschaffing van subsidie aan staatsbedrijven de sociaal zwakkeren direct zal raken. ‘Ik denk dat de president ook hiermee worstelt, want moet je jou staat nou leiden naar faillissement of moet je werken naar een situatie waarbij je de verkiezingen kan winnen’, stelt Krishnadath.

error: Kopiëren mag niet!