Wereld Osteoporosedag (20 oktober)

DDDD‘Slechts’ 32% van de mensen die een DEXA-scan heeft laten uitvoeren, heeft een gezonde botmassa. Ongeveer 24% heeft osteoporose (botontkalking), terwijl maar liefst 44% osteopenie (een voorstadium van osteoporose) heeft. “Verontrustend,” noemt Cindy-Jane Wesenhagen, business unit manager van het Medisch Diagnostisch Centrum (MDC), deze ontwikkeling.
Het MDC is vooralsnog de enige instantie waar middels een DEXA-scan osteoporose of osteopenie kan worden opgespoord. Tussen september 2011 en september 2013 (gedurende een periode van twee jaren) hebben zich 325 personen tussen de leeftijd van 20 tot 89 jaar aangemeld voor een DEXA-scan. “Uit deze laatste analyse van het aantal personen dat een DEXA-scan heeft laten maken, valt te concluderen dat er reden is om ons zorgen te maken over het voorkomen van osteoporose in Suriname”, zegt Wesenhagen desgevraagd. Eerdere cijfers van het aantal personen dat zich voor een DXA-scan bij MDC had aangemeld, hadden reeds reden tot bezorgdheid gegeven. Zo bleek dat tussen september 2011 en september 2012 zich 270 personen hadden aangemeld bij het MDC voor een DEXA-scan. Van deze 270 personen had zeker 20% osteoporose. Bij ruim 42% was osteopenie geconstateerd. Slechts 38% van de onderzochten bleek een normale botdichtheid te hebben.
Onderzoek
Osteoporose treft wereldwijd één op de drie vrouwen en één op de zeven mannen. Vermoedelijk gelden deze cijfers ook voor Suriname, echter is nog geen onderzoek gedaan naar het voorkomen van osteoporose in ons land. Daar komt zeer binnenkort verandering in. In verband met Wereld Osteoporosedag op 20 oktober starten de artsen Sandhya Ramsamoedj en Ruby Bean dezelfde week een osteoporoseonderzoek in Suriname. Dit onderzoek duurt van 21 oktober tot en met 30 november 2013 en vindt plaats in Paramaribo. Een ieder boven de leeftijd van 50 jaar mag deelnemen aan dit kosteloze onderzoek, dat plaatsvindt bij het MDC. Gemikt wordt op ongeveer 300 deelnemers. Het onderzoek is tijd- en plaatsgebonden. Afhankelijk van uit welk district de deelnemers zich aanmelden voor deelname aan het onderzoek, kan er een vervolgonderzoek plaatsvinden in een later stadium.
Onvoldoende erkenning
Osteoporose is een belangrijke oorzaak van heup- en wervelbreuken bij oudere personen. Het is ook een voorloper van een vermindering in de mobiliteit, een verlies van zelfstandigheid en een achteruitgang van de gezondheidstoestand. Volgens de International Osteoporosis Foundation (IOF) is de erkenning van osteoporose nog steeds zwak, hoewel de ziekte miljoenen mensen in de wereld treft. Artsen stellen niet altijd de diagnose, de diagnostische apparaten zijn vaak onvoldoende aanwezig of ondergebruikt en de behandelingen zijn niet altijd beschikbaar voor degenen die er behoefte aan hebben. De IOF is een internationale niet-gouvernementele organisatie, die op wereldschaal een alliantie is van patiënten, artsen, wetenschappers, gezondheidsdeskundigen en de farmaceutische industrie. De IOF en zijn leden werken samen met andere organisaties overal ter wereld om het bewustzijn, de preventie en vroegtijdige diagnose en behandeling van osteoporose te verbeteren. Sinds 1999 is het aantal leden binnen het IOF meer dan verdubbeld, wat de toenemende internationale ongerustheid weergeeft voor wat betreft de ernst van dit gezondheidsprobleem. De International Osteoporosis Foundation telt 176 verenigingen als lid in meer dan 87 plaatsen in de wereld.

error: Kopiëren mag niet!