Bibliotheek Adek 30 jaar

Bibliotheek AdeK 30 jaar 1
Bibliotheek AdeK 30 jaar 2Aanstaande maandag bestaat de bibliotheek van de Anton de Kom Universiteit precies 30 jaar. Ter ere daarvan werd er gisteren een speciale expositie geopend over de culturele diversiteit in Suriname, waarbij natuurlijk speciale aandacht werd besteed aan de Chinese gemeenschap. De directrice, Jane Smith, feliciteerde de totale samenleving met de herdenking van 160 jaar Chinese Immigratie.
Smith stond verder stil bij het ontstaan van de bibliotheek, waarvan het idee 20 jaar voor de bouw was ontstaan, in 1963. Pas in 1973 werd de werkgroep ‘Bouw Wetenschappelijke Bibliotheek’ geïnstalleerd. In 1981 werd uiteindelijk het ontwerp goedgekeurd en kon de architect aan de slag. Volgens Smith is het onderhoud van het gebouw, ondanks de staat waarin het nu verkeert, meerdere malen aangepakt. Zij gaf aan dat de bibliotheek zeer binnenkort een opknapbeurt zal krijgen.
‘Het bestaansrecht van de universiteitsbibliotheek is in de loop der jaren veranderd. De ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie hebben als gevolg dat de bibliotheek een duidelijke meerwaarde ten opzichte van internetzoekmachines voor het vergaren van informatie. De universiteitsbibliotheek onderscheidt zich van andere informatie-instellingen in Suriname’, aldus Smith. Volgens haar is de universiteitsbibliotheek uniek door verschillende aspecten. ‘We hebben een web-based-catalogus, waartoe onze klanten waar ook ter wereld toegang hebben.’ Daarnaast heeft de UB (Universiteitsbibliotheek, red.) ook een breed aanbod aan ‘hard copy’ en digitale publicaties, toegang tot online databases om de klanten persoonlijk en op afstand te assisteren en te adviseren en werkt zij samen met diverse organisaties op lokaal, regionaal en internationaal niveau.’
De UB is tevens coördinator van de Nationale Database van Suriname, waarin er bibliografische data wordt verzameld van documenten over Suriname. De UB werkt ook samen met de Vlaamse Universiteit. Ook zijn zij deel van MedCarib (Medical Health in the Carribean) en wisselt Adek informatie uit met andere instituten binnen het Caraibisch gebied.
‘Verder voorzien wij in de behoeften van de klanten door het aanbieden van producten en diensten, zoals het verzorgen van informatievaardigheden aan zowel studenten als docenten en diensten aan derden, waarbij we adviezen geven bij het opzetten van bibliotheken.’ De UB heeft ook speciaal verruimde openingstijden op de zaterdag en zondag. Mw. Smith stond stil bij het personeel, omdat zij er mede voor gezorgd heeft dat voornoemde punten mogelijk zijn gemaakt. De gepensioneerden werden door haar extra in het zonnetje gezet.
Ook gaf zij de verdere doelen aan, die bereikt moeten worden in de nabije toekomst. ‘We willen vraaggericht werken en de doelen steeds afstemmen op de behoefte van de klanten, in het bijzonder de Adek-community. Ook moeten documenten worden gedigitaliseerd en willen wij informatie goed vindbaar maken voor onze klanten.’ De viering werd verder opgeluisterd door een opvoering van de Drakendans, waarna de expositie ter ere van 160 jaar Chinese Immigratie werd geopend in aanwezigheid van minister Adhin en de ambassadeur van de Volksrepubliek China.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: