Brandgevaarlijke elektrische huishoudapparaten

Brand in een woning levert veel schade en een hoop leed. Het lijkt alsof we dit niet kunnen voorkomen, of toch wel? Dagelijks breken branden uit. In de droge tijd heeft het Korps Brandweer Suriname (KBS) letterlijk een dagtaak aan het uitrijden voor branden, wanneer er ongeveer 16 banden per dag gemeld worden. Het is de bedoeling dat de brandweer er binnen 2 minuten ter plaatse is. Vaak worden er ook woningbranden gemeld, waarbij men eerst de politie belt. Deze vraagt regelmatig niet naar de juiste informatie, waardoor er onzekerheid ontstaat over bijvoorbeeld de juiste plaats van de brand. Iedereen doet er verstandig aan eerst de brandweer op telefoonnummer 110 te bellen. Deze kunnen u informatie geven over hoe te handelen, maar ook informatie vragen over de precieze locatie van de melding.
Dhr. Pinas van het Korps Brandweer Suriname geeft aan dat onderzoek heeft uitgewezen dat de top drie bij woningbranden op de eerste plaats een elektrische oorzaak heeft. De daarop volgende twee hebben een oorzaak bij de gascilinder of door kinderen. Dat een elektrische oorzaak zoveel woningen in vlammen op doet gaan, is niet verwonderlijk. Er wordt aangeraden om na elke vijf jaar de elektrische bedrading te laten controleren door een erkende elektricien. Daar komt bij dat de meeste apparaten helemaal niet geschikt zijn voor de Surinaamse netspanning. De netspanning die de krachtcentrale aan huis levert, is 127 Volt. De meeste apparaten in Suriname werken op een spanning van 110 Volt. Het is niet moeilijk te raden dat de overtollige 17 Volt voor extra belasting op de Surinaamse apparatuur zorgt. De overtollige spanning moet ergens naar toe. Dit gebeurt door warmte. Wanneer een apparaat de overtollige elektriciteit niet kwijt kan tijdens de werking, ontstaat er een ontlading door middel van warmte. Deze warmte kan zorgen voor het smelten van draden of plastiek onderdelen. Deze kunnen dan vlam vatten en zo ontstaat er een brand. De meeste landen gebruiken een gestandaardiseerde levering van netspanning. Ze gebruiken vaak een spanning van 110 of 220 Volt. Zonder een technisch verhaal af te steken, komt het erop neer dat de 220 Volt niets anders is dan een verdubbelde aanvoer van 110 Volt.
De meeste elektrische apparaten die geproduceerd worden, zijn dan ook gemaakt voor deze afzetmarkt. Suriname importeert veelal elektrische producten, voornamelijk apparaten van 110 Volt, omdat de meeste woningen nog geen 220 Volt hebben. Een apparaat van 220 Volt zou niet kunnen werken in het gemiddelde huishouden, dus importeert Suriname veelal producten gemaakt voor 110 Volt, met alle gevolgen van dien.
Het ministerie van Handel en Industrie dat belast is met deze zaken, is ervan bewust dat de apparaten niet geschikt zijn en een potentieel gevaar leveren voor het gemiddelde huishouden. Maar vooralsnog hebben ze geen wettelijke eisen gesteld, die of de apparaten moet keuren of het EBS de opdracht geeft om de netspanning te veranderen.
Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB), dat gaat over de standaarden waar een product aan moet voldoen, geeft aan dat er sinds 2 jaar een Nationaal Elektronische Commissie bestaat, die hier standaarden voor moet ontwikkelen. Inmiddels is er wel een aantal basisstandaarden ontwikkeld, maar zijn er nog geen specifieke eisen gekomen waar producten aan moeten voldoen. Het SSB ziet graag dat er wel een vooruitgang komt, maar wacht hierop ook op de wettelijke bepalingen van het ministerie van Handel en Industrie. Zolang dat niet gebeurt, kunnen ze niet verder gaan dan alleen de basis. Het SSB en het KBS geven allebei aan dat de brandweer nog niet betrokken wordt bij de brandveiligheid van elektrische apparaten.
Zolang Suriname zich niet buigt over deze kwestie is het afhankelijk van de certificering die door buitenlandse bedrijven wordt gedaan op producten. Deze certificering is wel bedoeld voor de netspanning van het betreffende land en niet Suriname. Een certificering van de VS of China, zegt dus nog heel weinig of het product wel veilig is voor Suriname. Er zijn wel landen waar 127 Volt gebruikt wordt, namelijk Mexico en Peru. Maar het is vooralsnog niet bekend of er elektrische apparaten worden geïmporteerd door Suriname.

error: Kopiëren mag niet!