Stranden Surinaamse reizigers in de VS?

De gevolgen van de ‘shutdown’ van de federale overheid in de Verenigde Staten zijn voor Suriname niet voelbaar geweest. In Paramaribo is de ambassade open gebleven en ook de visumverstrekking en gemaakte afspraken gingen gewoon door. Op 17 oktober moet een akkoord bereikt worden of het schuldplafond verhoogd wordt voor de Amerikaanse regering. Dit lijkt te gebeuren en dan zal de VS weer in staat zijn om de ambtenaren uit te betalen. Het verstrekken van een visum geschiedt bij de ambassade. Deze bleef tijdens de shutdown open voor consulaire zaken, inclusief visumverwerking. Wanneer deze diensten niet meer worden uitgevoerd, kunnen tot visum verplichte personen niet meer naar de VS afreizen. Een lang geplande vakantie kan hierdoor in de duigen vallen. Ook bestaat de mogelijkheid dat er een lange wachttijd komt voordat het visum verstrekt wordt. Maar terugkomen vanuit de Verenigde Staten kan problematischer worden. Ook op luchthavens werken ambtenaren van wie het loon in het geding is. Hier zullen vertragingen ontstaan en in het uiterste geval zullen reizigers vast komen te zitten op het vliegveld.
Veelal wordt er gezorgd voor opvang, wanneer reizigers vast komen te zitten op luchthavens. In ernstige gevallen, wanneer voorzien wordt dat de vertraging langdurig zal worden, komen in nabij gelegen sporthallen noodopvangcentra. Deze worden door vrijwilligers gerund en zorgen voor de nodige slaapgelegenheid en voedselvoorziening. Ook gestrande Surinaamse reizigers zouden in zulke opvangcentra terecht kunnen komen.
In Suriname ziet de Associatie voor Surinaamse Reisagenten (Asra) toe op de ontwikkelingen in de VS om zo een eenduidig reisadvies te kunnen geven. ‘Voorlopig zijn er nog geen gevolgen voor reizigers’, meldde Asra deze week over de shutdown in de VS. Wanneer de gevolgen merkbaar zullen worden, zal de Asra hierover een reisadvies uitgeven.

error: Kopiëren mag niet!