Vliegmaatschappij DAE gooit roet in eten vakantiegangers

Passagiers die geboekt stonden voor de vluchten van de Curaçaose Luchtvaartmaatschappij DAE (Dutch Antilles Express) zitten nu in problemen. Passagiers die geboekt hadden voor een vakantie, kregen onlangs bericht dat ze hun ticketgeld kunnen afhalen op het reisbureau. De reden hiertoe is dat de vliegmaatschappij niet meer in staat is om de vlucht uit te voeren. Ondertussen hadden de reizigers al reserveringen gedaan voor hotelverblijf.
Dagblad Suriname sprak met een bekend reisbureau, dat aangeeft dat hem door de vliegmaatschappij is voorgehouden dat de vluchten niet meer doorgaan. Zeker twee vluchten zijn geannuleerd. De passagiers die geboekt stonden bij deze vliegmaatschappij, kunnen hun ticketgeld over bijkans drie weken afhalen op voornoemd reisbureau. Passagiers die hun vakantie voor geen cent willen missen, kunnen tegen bijbetaling met een andere vliegmaatschappij naar hun vakantiebestemming, als er nog ruimte beschikbaar is ten minste.
Dagblad Suriname sprak met de voorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten (Asra), Jack Uden. Hij benadrukt dat niet slechts voor ogen gehouden moet worden het restitueren van het ticketgeld. ‘Wat gebeurt er met de gestrande passagiers in het buitenland?’ Zijn reisbureau heeft nog geen directieven ontvangen voor het uitkeren van de restitutie. Uden zegt dat niet uit het oog verloren moet worden dat de passagiers gigantische verliezen hebben geleden. Bovendien is hun geplande vakantie waarop ze zich een jaar lang hadden verheugd, in duigen gevallen. De afgelopen periode deden zich tal van vertragingen voor bij de DAE. Hier was Uden al heel huiverig voor. Passagiers hebben de mogelijkheid een rechtszaak aanhangig te maken tegen de vliegmaatschappij, waarbij de gemaakte onkosten voor reserveringen en hotelverblijf bij gestrande passagiers geclaimd kunnen worden. ‘Heel wat mensen hadden hun betalingen al gedaan om te gaan varen met een cruiseschip. Dit is allemaal verloren geld.’
Aan passagiers die toch met vakantie kunnen en het zich kunnen permitteren, stelt Uden voor  een andere ticket te kopen. De luchtvaartbedrijven SLM, Insel Air en  Carribean Airlines kunnen vluchten uitvoeren. De vraag is of er animo bestaat voor het inzetten van extra vluchten. Dit is niet slechts van belang voor de heenweg, maar ook voor de terugweg.
Informatie heeft Dagblad Suriname bereikt dat DAE failliet is. De vliegmaatschappij kampte reeds geruime tijd met financiële problemen. Vanwege geldgebrek is het personeelsbestand afgenomen.  Sinds de Venezolaanse regering in mei van dit jaar vanwege veiligheidsissues een vliegverbod oplegde aan de maatschappij om op Venezuela te vliegen, kwam DAE  in grotere financiële problemen. De operaties in Venezuela bleken het bedrijf financieel nog staande te houden. Ruim 70 procent van de omzet kwam van de vliegroutes naar dit land. Ook geraakte de vliegmaatschappij in problemen met de landingsrechten op Sint Maarten vanwege achterstallige betalingen. DAE begon na een jarenlange afwezigheid in november 2012 weer op Suriname te vliegen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!