Nationaal jeugdkampioenschap dammen op komst

De Surinaamse Dambond (SDB) organiseert op zaterdag 17 augustus 2013 het Nationaal U-20 Jeugdkampioenschap Dammen 2013. Deze activiteit is voor de jeugdigen in de damgemeenschap de belangrijkste damactiviteit die hun in de gelegenheid stelt om Suriname te vertegenwoordigen op internationale damtoernooien met als hoogtepunt deelname aan het wereldkampioenschap jeugddammen. De kampioen is ook nationaal jeugddamkampioen. Besloten is om een ondergrens te plaatsen bij de groep U-20. Een deelnemer moet de leeftijd van 10 jaar al hebben bereikt, maar mag nog geen 20 jaar oud zijn. Omdat het wereldkampioenschap jeugddammen elk jaar in de maand december georganiseerd wordt, is eenvoudigheidshalve gesteld dat de deelnemer niet eerder dan 1 januari 1994 geboren is (en dus nog geen 20 jaar oud is op het moment van deelname, maar ook niet wordt in december 2013). Voor de leeftijdsondergrens vanaf 10 jaar, moet de deelnemer niet later dan 31 december 2003 geboren zijn. Er is gefocust op het houden van een U-20 meisjes en een U-20 jongens jeugdkampioenschap, maar de realisatie daarvan is afhankelijk van het aantal deelnemende meisjes en jongens. In het algemeen zijn er meer mannelijke damliefhebbers dan vrouwelijke in Suriname, althans tot nog toe.
In 2012 heeft de SDB behalve het U-20 jeugdkampioenschap ook nog een U-17, U-14, U-12 en U-10 toernooi kunnen organiseren. Dit jaar worden de jeugddammers in de gelegenheid gesteld om onder één grote noemer, U-20, deel  te nemen. Daarmee is het U-17, U-14 en U-12 geïncorporeerd. Nemen we de klassementen U-20, U-17, U-14 en U-12 van het jaar 2012 in ogenschouw, dan blijkt uit verkregen informatie dat er in totaal 47 deelnemers aan dat evenement deelnamen. In  de voorronde zijn toen 5 wedstrijden per deelnemer gespeeld. De voorronde betrof een selectiesysteem, waarbij de beste 4 overgingen naar de finale en in een Round Robin tegen elkaar uitkomen. In de finale namen bij de jongens U-20 deel Niaaz Salarbaks, Fabian Immanuel, Lofernes Lionar en Krishen Badal. De U-20 kampioen werd Niaaz Salarbaks en semikampioen Krishen Badal. In de U-17 klasse namen bij de jongens in de finale deel  Jareo Lionar, Shaniel Debipersad, Santosh Bhagwandas en Prewish Algoe. De U-17 kampioen werd Jareo Lionar en de semikampioen Prewish Algoe. In de U-20 meisjes klasse eindigden in de finale Deborah Egers, Sharisma Chotkan, Kathleen Wielzen, Jenneleigh Tomokarijo Merlin Kromokarijo en Melissa Kromokarijo. De kampioen werd Deborah Egers en de semikampioen Sharisma Chotkan.
De wedstrijdleiding in het U-20 jeugdkampioenschap dammen is op verzoek van het bestuur van de SDB in handen van Rudi Benschop. De arbitrage is in handen van Eric Ligeon. Omdat de lidverenigingen van de SDB nog niet over een jeugdafdeling beschikken, is dit  jeugddamtoernooi open voor een ieder die voldoet aan de U-20 voorwaarde. De deelnemers hoeven dus geen lid te zijn van een damvereniging. Het te hanteren spelsysteem zal afhangen van het aantal deelnemende U-20-jongens en -meisjes. De kosten zijn geraamd op ruim SRD 5.000. De SDB doet bij deze een beroep op sponsoren die een officiële brief hebben ontvangen hun bijdrage te leveren opdat U-20 Jeugdkampioenschap 2013 een succes mag worden.
De plaats is het Jabbar Imamdi Sportcomplex en de inlooptijd is gesteld op 10:00 uur. De wedstrijden beginnen om 11:00 uur. Het inschrijfgeld is gesteld op SRD 5 per deelnemer.  De voorronde is op zaterdag 17 augustus 2013 en eindigt op zondag 18 augustus 2013. Daarna volgt de finale ronde van maandag 19 tot en met vrijdag 23 augustus 2013. De wedstrijden in de finaleronde zijn telkens om 18:00 uur. Het speeltempo is gesteld op 2 x 90 minuten. Notatie is verplicht.

error: Kopiëren mag niet!