Verdachte hoort 7 jaar tegen zich eisen voor 3 feiten

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de verdachte Sergio S., alias ‘Kobi’, een gevangenisstraf van 7 jaar met aftrek. Hij wordt verdacht van 3 strafbare feiten. Op 2 maart van dit jaar zou hij samen met twee anderen een gewapende beroving hebben gepleegd. De daders hebben niet geschroomd fysiek en vuurwapengeweld aan te wenden. Zij hebben een supermarkthouder in het district Brokopondo beroofd. De daders hebben schoten gelost waarbij een arbeider verwondingen heeft opgelopen in zijn gelaat. De vervolgingsambtenaar Nirmala Maikoe nam de telefoonuitdraai van de verdachte mee als bewijs. Kobi heeft volgens de telefoonuitdraai 50 keren gebeld met zijn medeverdachte ‘Gowtu’ en 52 keren met ‘Jajo’. De officier achtte het feit wettig en overtuigend bewezen.
Aan Sergio S. wordt ook ten laste gelegd dat hij een brute beroving heeft gepleegd op 18 mei 2012. Ook bij dit geval is een winkelier slachtoffer geworden van een beroving die gepaard ging met geweld. Als derde feit wordt aan de verdachte ten laste gelegd dat hij op 15 augustus tezamen en in vereniging een poging tot diefstal heeft gepleegd. De benadeelde was in de woning. Hij schrok wakker toen hij een gestommel hoorde en loste een schot met zijn vuurwapen. Hierna zag hij mannen in een voertuig instappen. Toen hij op het erf kwam, zag hij dat zijn hond bezweken was aan vergif die de daders hem hadden toegediend. Op het erf zijn paarse korrels, vermoedelijk ’furadan’, gemengd in worstjes aangetroffen.
De verdachte blijft alle feiten met klem ontkennen. Frappant is dat het voertuig van de verdachte, een Toyota Brevis, in de directe omgeving in de sloot is aangetroffen. In het voertuig zijn onder andere furadan, een dolkmes, een handbijl en een zwart masker met ooggaatjes aangetroffen. Al deze attributen ondersteunen de tenlastelegging zegt de vervolging. De verdachte stuurde zijn vriendin naar de politie om aan te geven dat het voertuig door haar werd bestuurd.
De vervolging achtte het bewijs in alle 3 gevallen geleverd en eiste op grond daarvan een straf van 7 jaar met aftrek. Tegen de medeverdachte die reed en die eerder op vrije voeten was gesteld, eiste de vervolging vrijspraak.
Advocaat Ansaar Guman kon zich niet terugvinden in de eis. Met betrekking tot het eerste feit zou er geen bewijs zijn. Niemand zou de verdachte herkend hebben. In het tweede geval benadrukte de advocaat dat alleen op grond van een verklaring van een getuige het feit niet bewezen mag en kan worden geacht. De raadsman verzocht de kantonrechter om zijn cliënt van de gehele tenlastelegging vrij te spreken vanwege gebrek aan bewijs. Op 2 augustus doet rechter Marie Mettendaf uitspraak. De gevangenhouding van Sergio blijft gehandhaafd.
Saskia Bandhan    

error: Kopiëren mag niet!