OM eist 6 jaar tegen gewelddadige rovers

Als het Openbaar Ministerie zijn zin krijgt, gaan Revelinio L. en Matheus A. elk voor 6 jaar de cel in wegens diefstal met geweldpleging in het binnenland. Het OM, vertegenwoordigd door Nirmala Maikoe, had tegen elk der verdachten op de afgelopen zitting een straf van 6 jaar geëist. Zij achtte brute beroving wettig en overtuigend bewezen. Als bewijsmiddel hanteerde de vervolging de verklaring van het slachtoffer. Op 28 augustus 2012 waren de daders het pand van de winkelier binnengestormd. Zij hebben onder bedreiging van een vuurwapen de slachtoffers mishandeld. Één van de benadeelden herkende de verdachten positief. Uit de aangifte blijkt dat een lichtmotor door de rovers kon worden uitgeschakeld. Niets vermoedend begaf de winkelier zich toen samen met een werknemer naar de motor om poolshoogte te nemen, waarbij de daders hem onder schot hielden.
De verdachten ontkennen de beroving te hebben gepleegd. De vervolging vindt het feit zeer ernstig. De slachtoffers hebben de verdachten bij de politie uitgebreid beschreven. Tijdens de spiegelconfrontatie werden beide heren positief herkend. De vervolging achtte het feit tegen elk der verdachten wettig en overtuigend bewezen. Bij het bepalen van de eis hield het OM rekening met het feit dat beide verdachten first offenders zijn.
De raadslieden Ansaar Guman en Greogette Leter pleitten elk voor vrijspraak van hun cliënten. De verdediging vond slechts een getuigenverklaring voor een veroordeling niet voldoende. De getuige heeft bij de eerste verklaring niet aan de politie kunnen vertellen dat de rovers vaak in de winkel kwamen om boodschappen te doen. Pas na de aanhouding van de verdachten wist de getuige bij de politie te verklaren wat de uiterlijke kenmerken zijn van één van de rovers. Dit wekt twijfels bij de raadsman.
Op 2 augustus velt de rechter vonnis in deze zaak. De verdachten blijven aangehouden.
Saskia Bandhan   

error: Kopiëren mag niet!