Ontkennende rover veroordeeld tot 4 jaar

Kantonrechter Marie Mettendaf veroordeelde Gilliano Adipi tot een gevangenisstraf van 4 jaar met aftrek. De magistraat achtte het ten laste gelegde feit, een gewapende beroving op de openbare weg op 11 oktober 2011 in het district Sipaliwini, wettig en overtuigend bewezen. Ook officier van justitie Nirmala Maikoe achtte de gewapende beroving in vereniging wettig en overtuigend bewezen. De vervolging hanteerde de verklaring van het slachtoffer als bewijs. Op de bewuste dag reed het slachtoffer samen met een duorijder op een ‘all terrain vehicle’ (ATV). Op gegeven ogenblik werden zij door een rode ATV ingehaald en klemgereden. De belagers bedreigden de slachtoffers met een vuurwapen. De politie kreeg later de informatie binnen en de verdachten werd in beeld gebracht. De rovers maakten de ATV, 1.430 gram ruw goud, telefoontoestellen, geld en een paspoort buit.
Tijdens het verhoor bij de politie gaf Adipi aan dat hij daadwerkelijk met ene Melly de gewapende beroving heeft gepleegd. Volgens verklaring van de slachtoffers waren zij na de beroving aan hun lot overgelaten. Enkele Brazilianen die toevallig kwamen aanrijden, zijn de slachtoffers te hulp geschoten.
Frappant is dat de verdachte naderhand op de zitting terug kwam en verklaarde slechts een rit te hebben gereden. Hij vervoerde mensen met zijn ATV. Van de klant, Melly, zou hij 700 gram ruw goud hebben ontvangen. Normaal kost een rit 19 gram. De magistraat fronste haar wenkbrauwen toen zij hoorde dat de verdachte bijna de helft van het goud meekreeg zonder enige aanleiding. Uit de verklaring van de slachtoffers was duidelijk gebleken dat de verdachte samen met nog een onbekende persoon de beroving heeft gepleegd.
Advocaat Irvin Kanhai achtte de aangedragen bewijsmiddelen van de vervolging onvoldoende. Hij vindt dat het politieonderzoek niet op de juiste wijze was geschied. Volgens de raadsman had de betreffende politieambtenaar halve waarheden vermeld in het proces-verbaal. De verdediging verzocht kantonrechter Mettendaf om zijn cliënt integraal vrij te spreken. De magistraat achtte het feit wettig en overtuigend bewezen en veroordeelde de verdachte voor de strafbare handelingen tot een celstraf van 4 jaar met aftrek.
Saskia Bandhan             

error: Kopiëren mag niet!