NZS biedt basis medische en specialistische zorg met bepaalde frequentie

Het Nationaal Zorgsysteem (NZS) dat de regering kosteloos aanbiedt aan leerplichtigen en AOV’ers heeft voorzieningen identiek aan dat van het Staatsziekenfonds. Dit zegt Henny Stahorst, lid van de gunningscommissie van het NZS-project desgevraagd aan Dagblad Suriname. Het pakket heeft basis- en specialistische zorg. Dit houdt onder andere in: huisartsenhulp, hospitalisatie, laboratoriumonderzoek, specialistische hulp, scans, radiologisch onderzoek, geneesmiddelen en nierdialyse.
Echter is de hulp gratis tot een bepaald aantal behandelingen. Zo zal de consultatie van de psycholoog voor een maximum van 5 behandelingen per verzekeringsjaar vergoed worden. Dit alleen na verwijzing door de huisarts of behandelende psychiater. In het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) mag men zes weken gratis logies genieten. Bij de fysiotherapeut/ergotherapeut kan men 10 keer gaan, zo ook bij de logopedist. De diëtiste mag men 3 keer bezoeken. Dit alles na verwijzing van de huisarts. Bij de optometrist mag men voor maximaal SRD 3.000 aan diensten genieten per 24 maanden op voorschrift van de oogarts, opticien of optometrist. Dit alles indien de noodzaak hiertoe blijkt vanwege een dusdanige verandering van het gezichtsvermogen.
Per verzekeringsjaar mag met maximaal SRD 15.000 aan nierdialyse doen. Voor aanschaf van een subclavia of een fermoraliscatheter zal men 50% vergoeden. Bij de cardioloog mag met maximaal SRD 15.000 per jaar besteden en voor een pacemaker wordt men voor 50% vergoed. Voor AOV’ers zijn maximaal 60 ligdagen gedekt op de derde klasse zaal. Gevallen van zelfdoding of een poging tot zelfmoord worden niet gedekt door Self Reliance. Medische behandelingen als gevolg van overmatig alcoholgebruik, drugs of roekeloos rijgedrag worden niet vergoed. De vaccinatie moet men ook zelf betalen.
Staphorst, die ook secretaris is van het Tripartiet Overleg (TO), zegt dat er een  overeenkomst voor  twee jaar gesloten is voor uitvoering van het project NZS  met zorgverzekeraar Self Reliance. Daarmee gaat een bedrag van SRD 11 miljoen mee gemoeid voor de komende twee jaar. Er is een bestand van 30.000 AOV’ers  en 100.000 leerplichtigen tot 16 jaar. Self Reliance schreef zich voor het project in met de laagste tarieven.  Voor de categorie kinderen tot 16 jaar  bood deze zorgverzekeraar twee offertes:  een premiebedrag van SRD 48 per maand  voor een bestand van 100.000  en een premiebedrag van SRD 50 voor een bestand van 80.000.  Voor de AOV-groep  bood Self Reliance een premiebedrag aan van SRD 200  per maand. Het Staatsziekenfonds schreef zich in  voor SRD 50 aan premie per maand voor de leerplichtigen tot 16 jaar en voor de AOV 60 plussers met een maandelijks premiebedrag van SRD 250. Als de  premiebedragen van de twee zorgverzekeraars vermenigvuldigd worden met het bestand (100.000 en 30.000) vervolgens  met 24 ( de komende twee jaar), betekent dit dat Self Reliance met de meest voordelige offerte werd aangenomen.  De overheid ging akkoord met de laagste bieder. Het streven is ernaar gericht om per 1 januari 2014 elke burger deel te laten zijn van dit pakket.

error: Kopiëren mag niet!