Sapoen verwacht ruim 90 % realisatie begroting HI

De minister van Handel en Industrie, Raymond Sapoen, verwacht een ruim 90% realisatie van de begroting voor het dienstjaar 2013 op zijn departement. Dat zegt hij in een gesprek met Dagblad Suriname. ‘We zijn pas halverwege het dienstjaar 2013, maar de historie heeft uitgewezen dat de realisatie altijd in de orde van 94% tot 95% is en dit jaar heb ik geen aanleiding om anders te denken’, aldus Sapoen. Hij zegt dat het ministerie steeds ernaar toe heeft gewerkt het ondernemersklimaat in Suriname te verbeteren. Het ministerie is volgens Sapoen één van de belangrijkste als het aankomt op de verdiencapaciteit en het ondernemerschap in Suriname, vooral als er wordt gesproken over het economische klimaat. ‘De economie ziet er goed uit. We hebben een lage inflatie, lage staatsschulden en een groei van het bruto nationaal product (bnp).’
De HI-minister zegt dat het bnp zeker tot 6 % is gegroeid. Ook de stabiele wisselkoers ziet hij als een groot voordeel. ‘Tegelijkertijd zien we dat een groot deel van de inkomsten komt uit de mineralen zoals goud en aardolie.’  De aandacht is nu gericht op de duurzame economische sectoren zoals toerisme en de agro-industrie. De afgelopen twee jaren zouden veel hotels en appartementen zijn neergezet. ‘Dit geeft alleen maar aan hoe booming deze sector is en we gaan nu de richting op van meer efficiëntie en meer mogelijkheid tot financiering van deze sector’, aldus Sapoen.
Een ander belangrijk aspect waarnaar het ministerie streeft, is de concurrentiekracht van Suriname te vergroten. Suriname moet zowel nationaal, regionaal als internationaal zijn plaats opeisen en dit kan alleen door voortdurend in onderhandeling te zijn met Caricom, Cariforum, Mercosur en Canada. ‘We treden straks toe tot Mercosur. Dit alles heeft te maken met het vergroten van het marktaandeel en verruimen van de markt. We moeten ook op zoek gaan naar nieuwe markten’, aldus Sapoen die zegt dat het ministerie op een goed spoor zit.
Op de vraag of de daling van de monetaire reserves en goudvoorraden van de Centrale Bank van Suriname voor enige negatieve gevolgen kan leiden, zegt de minister dat er geen complicaties hoeven te ontstaan. ‘De president van de CBvS heeft zijn statement gemaakt. Het gaat om een monetaire interventie in samenspraak met de regering, dus wat dat betreft zijn er geen zorgen’, aldus de minister. HI is thans de begrotingen voor 2014 aan het opstellen.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!