Sobere viering 50 jarig bestaan BPSLM

Op 1 juli bestond de Bond van Personeel bij de SLM (BPSLM) 50 jaar. In verband met de verschillende zaken die binnen de maatschappij spelen, is er donderdag gekozen voor een sobere viering, in de vorm van een dankdienst op het terrein van de SLM aan de Jagernath Lachmonstraat. De voorzitter van de BPSLM, Johnny Lie A Kwie, blikt terug op de memorabele momenten die zowel goed als minder goed te noemen zijn. Zo somde hij de crash van de SLM, diverse stakingen, vrijheidsberovingen van vakbondsleiders en certificering van de MD op als enkele dieptepunten.
‘Daarintegen hebben we toch kunnen bewerkstelligen dat er een vertegenwoordiger van de BPSLM zitting heeft in de Raad van Commissarrissen en heeft de bond inspraak gehad bij de aanstelling van opeenvolgende directieleden. Verder hebben wij het harmoniemodel binnen de bond gerealiseerd. Dit betekent dat wij niet tegenover elkaar zitten maar naast elkaar. Het standbeeld van Fred Derby was voor ons zeker een memorabel moment. Dit kun je dus hoogtepunten noemen zegt Lie A Kwie.
Tussen de bond, die is aangesloten bij vakcentrale C-47, het personeel en de directie is er een zekere balans zegt de voorzitter. De bond kijkt naar wat het bedrijf kan hebben. Daarom gaan wij voor realiseerbare doelen. Hierdoor kijken de leden anders naar de werkgever. Het loopt niet altijd even vlot maar de leden delen hun emoties met ons en vertrouwen ons. Op dit moment zit de bond in een moeilijke fase. Maar we krijgen alle ruimte van de leden om samen met de directie te kijken wanneer het gunstig is om de zaken te bespreken die wij geimplementeerd willen zien. We lopen nu al twee maanden achter maar het komt goed. De secundaire arbeidsvoorwaarden, schoolbeursgeld, medische kosten en natuurlijk de inflatiecorrectie moeten nog besproken worden. Dit zien wij als een kleine vertraging. Dit komt ook omdat de directie vaak voor dienst weg moet volgens Lie A Kwie.  Wij onderhandelen nooit met het mes op de keel.’
Directielid Paul van Samson zegt net als de voorzitter dat de bond eerder gaat voor secundaire arbeidsvoorwaarden. Goede sociale voorzieningen vindt Samson belangrijker. Zaken zijn tot nu toe redelijk tot goed te noemen ondanks dat er nog het een en ander aangepast moet worden.  SLM is hoe dan ook ons bedrijf. Voor iedereen moet het een win win situatie zijn. Natuurlijk hebben we onze strubbelingen maar we houden liever onze vuile was binnen en lossen problemen binnenshuis op. Wij moeten ervoor zorgen dat het bedrijf blijft bestaan. Als het bedrijf ophoud te bestaan omdat wij onrealistische doelen nastreven zullen wij daar allemaal spijt van hebben’, stelt Samson. Dat is de kracht van de bond.’

error: Kopiëren mag niet!