Nieuw gebouw bloedbank en faciliteiten feestelijk in gebruik genomen

Nieuw bloedbebruikgenomenHet Surinaams Rode Kruis (SRK) heeft gistermiddag een nieuw gebouw en faciliteiten in gebruik genomen. Dit nieuwe bloedbankgebouw en faciliteiten zijn een cadeau aan de Surinaamse gemeenschap van Staatsolie Maatschappij Suriname NV ter gelegenheid van haar 30-jarig bestaan in 2010. Marcel Persad, penningmeester van de Stichting Nationale Bloedbank, zegt dat het gebouw en de faciliteiten bijkans 1.9 miljoen US$ hebben gekost. De schenking werd officieel kenbaar gemaakt op 20 juni 2011 tijdens de viering van het 7l- jarig bestaan van het SRK.
In mei 1941, amper een jaar na de oprichting van het SRK in 1940, startte het bloedprogramma van het SRK toen nog genaamd de Bloedtransfusiedienst.  Deze dienst is de afgelopen 72 jaar ondergebracht op diverse locaties. Vanaf 1 965 vonden de activiteiten plaats op het Rode Kruiscomplex op de hoek van de Gravenberchstraat en de Rode Kruislaan. Vanuit die plek is er gestadig gewerkt aan een proces van professionalisering, waarbij trainingen en verbetering van de faciliteiten centraal stonden. Ook de structuur waarbinnen gewerkt werd, veranderde op 19 december 1997 toen het SRK de bloedbank onderbracht in een aparte rechtsvorm, namelijk de Stichting Nationale Bloedbank van het Surinaams Rode Kruis. De ontwikkelingen binnen de bloedbankwereld vereiste een continue aanpassing van de processen, waarbij personeelfaciliteiten en apparatuur moeten voldoen aan internationale standaarden.
ln 2003 werd toen het besluit genomen om een serie van ‘upgrades’ door te voeren, zoals de bouw van garages en magazijnen en een nieuw hoofdkantoor van het SRK, dat in 2008 officieel in
gebruik werd genomen. Toen ontstond de situatie dat uiteindelijk de vernieuwing van de fysieke faciliteiten ten behoeve van de bloedbank kon plaatsvinden. In 2010 werden na een lang traject te hebben afgelegd de fondsen geïdentificeerd voor de nieuwbouw en renovatie van het bloedbankgebouw, inclusief de aanschaf en installatie van nieuwe apparatuur en vernieuwing en uitbreiding van de technische installaties.
Met de afronding van de bouw en de officiële ingebruikname is het SRK in staat zijn diensten ten behoeve van de Surinaamse gemeenschap voor de komende decennia te garanderen. Het zullen volgens penningmeester Persad diensten zijn met een gestandaardiseerde kwaliteit en betrouwbaarheid van de bloedproducten, verstrekt vanuit een ‘top of the line’ gebouw en met een ‘state of the art’ inrichting en outillage, gebruikmakend van toegepaste technologische ontwikkelingen.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!