Contract Self Reliance voor twee jaar gesloten

Het Nationaal Zorgsysteem (NZS) dat de regering maandelijks 11 miljoen kost, is gesloten met het verzekeringsbedrijf Self Reliance. ‘Er is voor Self Reliance gekozen, omdat het bedrijf de beste aanbieding had bij de openbare aanbesteding’, zegt Henk Staphorst, coördinator van het NZS namens het kabinet van de vicepresident. Het contract is gesloten voor twee jaar en eindigt rond juli 2015, twee maanden na de verkiezingen in dat jaar. ‘We laten de mensen dan niet in de steek’, zegt Staphorst. ‘We gaan gewoon door, dit kan gezien worden als een pilot-project.’
Bij de registratie voor het NZS is gebleken dat 100.000 personen waaronder kinderen in de leeftijdscategorie 0 tot 16  jaar en 60-plussers niet verzekerd waren. ‘De on- en minvermogend-kaarten van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, de zogenaamde geneeskundige kaarten, vallen voor die groep weg’, zegt Staphorst. De groep die niet op school zit, met name de 60-plussers en de kinderen in de leeftijdscategorie 0 tot en met 3 jaar, worden zo  snel als mogelijk opgeroepen via de media om zich te registreren, omdat de organisatie nog bezig is alles te regelen. In Brokopondo en Sipaliwini gaat het verstrekken van de kaarten via de Medische Zending en in de rest van de districten, met uitzondering van Paramaribo en Wanica, via de districtscommissaris.
Het NZS valt niet onder de ministeries van Sociale Zaken en Volkshuisvesting of Volksgezondheid, maar onder het ministerie van Binnenlandse Zaken via het kabinet van de vicepresident. Op 1 januari 2014 wordt het NZS volledig ingevoerd. Dat wil zeggen dat alle Surinamers medisch verzekerd zullen zijn tegen een sociaal tarief.

error: Kopiëren mag niet!