Kinderchirurgische missie voor tiende keer uitgevoerd

De tiende kinderchirurgische missie, welke voortvloeit uit een samenwerking tussen Surinaamse en Nederlandse kinderartsen, is woensdag gevierd in De Mantel met ouders, patiënten, kinderartsen en betrokken actoren. Deze missie wordt getrokken door de kinderartsen Rica Morpurgo van het ’s Lands Hospitaal (LH) en Aagje de Wit van het Sint Vincentius Ziekenhuis. ‘Na een start in 2007 kunnen wij spreken van een succes, omdat er een uitstekende samenwerking is tussen de verschillende disciplines’, zegt Morpurgo. ‘Ik bedoel daarmee alle betrokken gezondheidswerkers en instanties zoals SZF, verschillende ziekenhuizen en de geneeskundige commissie. Dit is een unieke samenwerking tussen Nederland en Suriname, waarbij de artsen pro Deo werken’, benadrukt de kinderarts.
Tijdens de missie worden kinderen met ernstige en minder ernstige darmafwijkingen geopereerd. Het doel is kennisoverdracht aan de lokale chirurgen. Op dit moment zijn dat drs. Nazir Mohabali van het Sint Vincentius Ziekenhuis en Armand van Kanten van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Tot nu toe zijn er ruim 60 kinderen geopereerd.
‘In deze mag de stoma en incontinentieverpleegkundige Hortance Dragtenstein niet vergeten worden, omdat zij vanaf 2008 pro Deo materiaal meeneemt en artsen en verpleegkundigen heeft getraind in het darmspoelen.’ In het kader van dit lustrum is er een tekenboekje uitgegeven. De 10-jarige Don Wei en de CPI-student Joshua Graanoost hebben de tekeningen gemaakt. Dit boekje is als dank overhandigd aan allen die de missie een warm hart toedragen en actief een steentje hebben bijgedragen. Daarnaast zijn er awards uitgereikt aan de betrokken artsen. De award is eveneens door Joshua Graanoost ontworpen.
 
 

error: Kopiëren mag niet!