Prijsdaling goud van tijdelijke aard

Prijsdaling goud van tijdelijke aard‘De goudovereenkomsten met Iamgold en Newmont zouden Suriname toch nog voordelen opleveren, zelfs als zou de goudprijs 1100 Amerikaanse dollar per troy ounce zijn’, zegt DNA-lid Henk Ramnandanlal. De goudprijs zit internationaal op het niveau van US$ 1250 per troy ounce. Medio vorige maand was de prijs nog US $ 1400 en begin deze maand US$ 1300. Volgens Ramnandanlal is de prijsdaling een gegeven waarmee we wel rekening moeten houden, maar een echt zorgpunt is het niet. De daling van de goudprijs is van tijdelijke aard, zegt de parlementariër. Een structurele daling zou zorgwekkend zijn. Maar de factoren die de stijging van de goudprijs bepalen, zijn nog steeds aanwezig.
De goudprijs wordt volgens het assembleelid bepaald door vraag en aanbod, voor een deel, ministens vijftig procent door de economische groei van de Zuidoost Aziatische landen, voor veertig procent door beleggers en particuliere speculanten die goud opkopen en voor tien procent door de vraag van goud door de mobiele telefoonindustrie. Het assembleelid zegt dat al deze ontwikkelingen die de goudprijs positief beïnvloeden nog aanwezig zijn. Er hoeft absoluut geen bezorgdheid te zijn over de keldering in prijs.
Volgens Ramnandanlal kwam de keldering, nadat een aantal landen een deel van hun goudvoorraden had verkocht en speculanten weer heil zagen in de groei van de Amerikaanse munteenheid. Maar het vertrouwen in de groei van de westerse economieën komt maar langzaam op gang, waardoor het niet waarschijnlijk lijkt dat er sprake zal zijn van een vermindering van de prijs van goud over lange periode.

error: Kopiëren mag niet!