Comité Kindvriendelijke Media Suriname in aantocht

In 2009 heeft Stichting Weid Mijn Lammeren in Paramaribo en Nickerie meer dan 20.000 handtekeningen ingezameld met het verzoek om schone media in Suriname. Verder is er onder meer ook een televisiedebat geweest, waarbij de toenmalige VRTS-voorzitter Werner Duttenhofer heeft verklaard dat de VRTS uitkijkt naar een mediawet en mediaregulering. ‘Helaas moeten wij vandaag concluderen dat de wijze waarop sommige media op bepaalde tijden omgaan met de bescherming van het Surinaamse kind nog steeds absoluut onaanvaardbaar is.’
In de middaguren worden programma’s vol geweld (WWE wrestling), vrouwonvriendelijke denkbeelden, immoraliteit en andere negatieve zaken uitgezonden. Morele waarden en normen  worden steeds minder hoog gehouden. De frequentie van uitzendingen van kindonvriendelijke programma’s neemt toe. Verontrust over deze zorgwekkende ontwikkelingen hebben verschillende organisaties zich gebundeld. Deze zijn onder andere KidzTori, TAS, Stichting Projekten, het Jeugdjournaal en Stichting Weid Mijn Lammeren.
Het Comité Kindvriendelijke Media Suriname (KMS) zal zich inzetten voor classificatie door professionele deskundigen (psychologen, pedagogen en orthopedagogen) van alle tv- en radio programma’s. Media dienen rekening te houden met jonge kijkers en luisteraars. Overdag en vroeg in de avond moeten uitzendingen die ongeschikt zijn voor kinderen zoveel als mogelijk worden vermeden.Ook zal het comité zich inzetten voor subsidie voor kindvriendelijke Surinaamse mediaproducties, voorlichting over de gevolgen van negatieve mediabeïnvloeding,  een Facebookpagina, een telefoonlijn voor Kindvriendelijke Media in Suriname en mediawetgeving ter bescherming van het Surinaamse kind. Door het grote aantal televisie-, en radiostations is strikte regelgeving meer dan ooit een absolute noodzaak.
 

error: Kopiëren mag niet!