Acht maanden straf voor poging tot brandstichting en vernieling

Samkoemar Bhoedjawan is veroordeeld ter zake poging tot brandstichting en vernieling. Kantonrechter Robby Praag achtte beide strafbare feiten wettig en overtuigend bewezen. Hij legde Bhoedjawan een straf op van 10 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk met aftrek en een proeftijd van 3 jaar. Als bijzondere voorwaarde heeft de rechter ook nog deskundige begeleiding bevolen gedurende zijn detentie. Bhoedjawan heeft reeds 7 maanden in voorarrest doorgebracht. Er rest nog een maand voor de veroordeelde, waarbij hij de nodige begeleiding krijgt. De verdachte heeft de woning van zijn moeder in brand willen steken. Hij had gordijnen en ook een matras in brand gestoken. In het vooronderzoek verklaarde de verdachte dat hij boze geesten wilde verjagen. Later kwam de verdachte hierop terug en verklaarde dat hij boos was, omdat er geen soft in huis was. Uit boosheid stak hij de gordijnen en een matras in brand.
De openbare aanklager, Claudia Bruining, eiste een straf van 12 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk met aftrek, en een proeftijd van 3 jaar. Zij gaf aan dat de verdachte al 6 jaar verslaafd is aan drugs. Hij is een drugsverslaafde en ook nog een alcoholist. Advocaat Hedley Derby legde zich neer bij de gehanteerde strafmaat. Hij gaf aan dat de feiten welke aan de verdachte verweten worden, namelijk poging tot brandstichting en vernieling, vast staan. De buren doofden het vuur. De raadsman verzocht de rechter om de verdachte tegen zichzelf en ook de samenleving te beschermen. Hij vond het van belang om de verdachte de nodige begeleiding te geven.
De verdachte merkte in zijn laatste woord op dat hij de familie wilde afschrikken. Nadat hij het vuur had aangestoken, doofde hij het meteen. Hij was zich ervan bewust dat indien de woning zou afbranden, hij geen onderdak meer zou hebben. Bhoedjawan verzocht de rechter om hem naar huis te sturen en hem een mildere straf op te leggen. Hij wil vrij zijn om voor zijn ouders te zorgen. Ook liet hij de rechter weten dat hij sinds zijn verblijf in de gevangenis niet meer heeft gerookt. De magistraat hield rekening met alle omstandigheden. Uiteindelijk week de rechter af van het strafvoorstel van de officier en legde een mildere straf op, namelijk 10 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk met aftrek. Bhoedjawan heeft nog een maand te gaan.
Saskia Bandhan      
 

error: Kopiëren mag niet!